Weekend van de WEF, januari 2023

Massaal zijn ze vertrokken naar Davos: Mark Rutte, Wobke Hoekstra, Sigrid Kaag, Karien van Gennip, Katja Ollongren, Liesje Schreinemacher. Enne… Viviane Heijnen mocht ook mee. Werken aan nieuwe snode plannen, zogenaamd voor het klimaat en tegen de Russen. O ja: Greenpeace is er ook; zijn er ook maar met het vliegtuig naar toe. Milieu, hè?

Nu was de RVD per ongeluk nog wat vergeten te vertellen. Koningin Máxima is ook heen. Waarschijnlijk heeft men bij de RVD gedacht dat Máxima op wintersport ging, maar nee: zij zit ook bij de mensen die er in ons land zo’n puinhoop van hebben gemaakt. Ondertussen zit de koning stilletjes alleen in het paleis te kniezen.

Laten we eens in de geschiedenis van ons kikkerlandje duiken. Ooit studeerde een telg van het Oranjehuis, ergens gelegen in Duitsland, in de toenmalige regeringsstad Brussel. Philips de Goede, koning van ‘ Hispanje’, was ook ‘de baas’ in Nederland. Maar als strenge katholiek had hij het niet zo op die vrijgevochten protestanten, en met man en macht vond hij steeds meer edelen in de toenmalige Nederlanden tegenover zich… Waaronder ook ene Willem van Oranje, student in Brussel.

Dat was me er eentje. Bereid om alles te verliezen in zijn strijd om een vrij Nederland. Doorgaan tot aan de dood…. Die kwam in 1584. De aanslag van toen leek op die op Pim Fortuijn in 2002. Zo komen vrijheidsstrijders aan hun einde.
Niets van dat alles is zichtbaar bij de Willem van Oranje, die het land nu regeert. Je zou kunnen zeggen: als Filips de Goede nu zou leven, dan zou hij aan de huidige Willem van Oranje een trouwe dienaar hebben gehad. En het is nu zijn vrouw, die de internationale broek aan heeft.

Waarom deze anekdote? Tegenwoordig zou een Koning zijn regering best wel een vraag mogen stellen: “Wat doet gij daar als regeringsfunctionarissen, bij het WEF, met duizenden bewakers om u heen? Opnieuw snode plannen uitdenken om straks uw volk verder uit te kleden?” Maar helaas: deze Willem heeft slappe knieën . Volgzaam als een knecht van Rutte spreekt hij hier en daar een wijs woordje en knipt lintjes door. Iemand moet dat toch doen, dat knippen?

Misschien is het zo langzamerhand wel tijd voor de volgende afscheiding… Ik zie het zo voor me: de vrije Randstad. De rest van het land doet het dan wel met die omgekeerde vlag.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *