Op de valreep

Het is Eerste Kerstdag als ik hier mijn eigen 2015-terugblik opschrijf. Dat hoort zo, in deze periode, hè? Sportjournaal 2015, Jaaroverzicht 2015 van het Journaal (bij RTL en zo doen ze dit ook al), Top2000 (een jaaroverzicht van de muziek), de ene na de andere cabaretvoorstelling op de TV (ook allemaal terugblikken), en wat al niet meer. Dus eh… dan moet ik ook wel. Immers: in mijn 2015 is ook wel wat gebeurd.

Zo had ik een korte periode een writersblock. Dat is een nare ervaring. Ik heb bijvoorbeeld nooit last van een spreekblokkade; als het moet kan ik een hele dag volkletsen. Niet dat er dan alleen maar zinnige dingen worden gezegd, maar… een writersblock, dat is pas lastig. Je kijkt dan naar je toetsenbord, probeert je gedachten te ordenen, en dan blijkt dat het slechts chaos is. Ik snap sindsdien pas echt het nut van de backspace.

Ook is mijn badkamer vernieuwd (niet dat het jullie wat interesseert); vooraf droeg ik zorg voor de demontage. Dagenlang heb ik, in wolken van stof, badkamertegels van de muur getikt. Kletterend lawaai, zakken vol met scherven, neus en rimpels gevuld met klevend bouwstof. Weer wat geleerd: dit is géén leuk werk. De bouwlieden, die mijn badkamer hebben voorzien van een nieuwe opmaak, verdienen dan ook een groot compliment!

Dat brengt me dan weer bij Onderwijs2032. Mooi, dat er al zover vooruit wordt gekeken. Ik heb een paar van de denkcolleges bijgewoond en er kwamen echt wel zinnige dingen voorbij. In 2032 ziet de wereld van arbeid er anders uit. Hoewel: ik zie het nog niet één-twee-drie gebeuren dat de volgende badkamer-restyling volledig geautomatiseerd plaatsvindt. Dus eh… we moeten wel realistisch blijven.

Onderwijs2032 gaat over een nieuw onderwijscurriculum. Wat ik heb gemerkt is dat veel leraren er niet goed tegen kunnen dat anderen zich met de invulling van onderwijsprogramma’s bemoeien. Zij vinden dat die taak aan hen toebehoort.
Maar: waarom zou dat zo zijn? Even stiekem gedacht: als je de invulling van het onderwijsprogramma aan leraren overlaat, dan krijg je onderwijs dat past bij 1932…. Foei: dat had ik niet mogen denken!!
En als je het aan de Minister overlaat, dan krijg je nog meer verslaglegging, documentatie, meetinstrumenten en toezicht. De Minister heeft immers ambtenaren, en die zijn Excel-lent. Ooit een ambtenaar ontmoet die langer dan tien jaar heeft lesgegeven?

2015 had ook het jaar van Passend Onderwijs moeten zijn. Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar ik heb toch ergens een beetje het gevoel dat de bureaucratie de slag aan het winnen is. Dat lijkt me niet goed voor de leerling, en ook al helemaal niet voor de leerkracht. Persoonlijk denk ik dat Passend Onderwijs in 2016 maar niet meer met hoofdletters moet worden geschreven, maar ook dat passend onderwijs voor de leerling voorlopig een illusie blijft.

2015 had ook het jaar moeten worden voor Talenten. Iedereen is het er wel over eens: Talent sneeuwt onder in het huidig onderwijssysteem. Ik ben er inmiddels wel achter: dat is volstrekte onzin. Je hoeft geen Talent te zijn om te verdrinken. In het huidig onderwijssysteem, dat bol staat van plannen en statistieken is elke leerling een probleem in plaats van een oplossing. Je gunt elke leerling dan ook maar één ding: een leraar die voor hem/haar gaat. Een leraar die met hart en ziel leraar is, los van cao-regels, inkomensplaatjes en inspectie-bezoeken…. Een leraar die Talent bij elke leerling herkent!

2015 is ook het jaar van het Loonakkoord. Een afspraak waarin overheid en bonden gezamenlijk akkoord gaan met een loonsverhoging, die voor een deel door de werknemer zelf betaald wordt uit zijn pensioenpot. En, als ik het moet geloven, wordt iedereen daar beter van. Ware het niet dat het ABP niet meewerkt, vanwege de lage rentestand en nieuwe bufferregels (dat wist men in augustus allemaal ook al). Ben benieuwd wie nu de rekening gaat betalen..

2015 was helaas niet het jaar van de SOON. Wat? Weet je niet waar dat voor staat? Dat is de Stichting voor de Ontbureaucratisering van het Onderwijs in Nederland. Ken je die niet? Waarom was jij niet eentje van de oprichters?
Zonder gekheid: stel dat alle leraren samen deze Stichting opgericht zouden hebben?
Tsja… Misschien is dat dan nog het beste en enige goede voornemen dat alle leraren voor 2016 zouden moeten koesteren. Zouden ze het eens kunnen worden over de doelen van de Stichting?

Namens mij en de Bond van Vrije Siamezen wens ik jullie goede feestdagen en een beter 2016 toe!

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *