1923 – 2023

Een eeuw geleden is het. In München werd een staatsgreep beraamd. Een mannetje met snor (van Oostenrijkse afkomst) dacht zijn kans te pakken in de chaos van het na-oorlogse Duitsland: hoge inflatie, steeds meer politieke groeperingen, rechts tegen links, van monarchie naar Weimarrepubliek, net een forse Spaanse-griepepidemie achter de rug, en een economische ramp.

Helaas (in de ogen van dat snor-mannetje) mislukte de staatsgreep. Hij was nog niet aan de beurt. In plaats van de troon kreeg hij gevangenisstraf. Die mocht hij uitzitten in de streek waar hij de poging had gewaagd: een streek met vele bevriende relaties. Daarom alle ruimte om zijn politieke ideologie uit te schrijven: Mein Kampf. We weten waar dit toe geleid heeft.

Bedenk dat er een onderdeeltje in zijn ideologie zat waar je nog wat van kunt leren. Of er wel of geen reden voor was: Hitler had een zondebok nodig. Eentje die de schuld kon krijgen van het verlies van de 1e Wereldoorlog, van het mislukken van de staatsgreep, van de economische rampspoed enzovoort. En hij vond die zondebok: de eeuwige Jood. Of er wel of geen reden was voor hem om de Jood als schuldige te zien? In elk geval vond Hitler in Goebbels een man met verstand van communicatie, en Goebbels vond zijn doel.

Heel langzamerhand werd het Duitse volk geïndoctrineerd met haat. Haat tegen alles wat maar Joods was: winkels van Joden, joden op school, professoren en leraren, synagogen: tegen dat alles werden de Duitsers van de jaren ’20-’40 uit de vorige eeuw opgehitst. En zo werd, wat je een beschaafd volk kunt noemen (het volk van Bach en Mozart, van grote filosofen, van wetenschappers en uitvinders), een volk van Jodenhaters, uiteindelijk tot alles bereid, zelfs tot de eigen ondergang…

————————————————————————————————————-

2023

Het is 2023. Crisis na crisis in het Nederland van nu. Gascrisis – toeslagenaffaire – stikstofcrisis – klimaatcrisis – personeels-crisis – inflatiecrisis… De coronacrisis net achter de rug (denk aan de Spaanse griep). Een kabinet dat niets klaar maakt en een hopeloos verdeeld parlement (rechts tegen links). En op 11 maart 2023 mochten we ook nog beleven dat Duitse waterkanonnen werden ingezet tegen demonstranten in Den Haag.

Op 15 maart mogen de Nederlanders naar de stembus. Nog nooit zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten zo ingezet voor nationale doeleinden. Het lijkt welhaast de laatste kans om een kabinetscrisis af te dwingen.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *