Heerlijk, zo’n vakblad

Ik kijk er steeds weer naar uit: de dagen dat mijn brievenbus wordt verrijkt met een vakblad. Bijvoorbeeld het innovatieblad van de Open Universiteit, of Vakwerk van BON, of het Aob-blad. Is eens wat anders dan de dagelijkse portie beroerdigheid waarmee de krant je overvalt. Hoewel?

Een kleine bloemlezing uit het blad van de bond (neem me niet kwalijk, dit is de eerste leesronde en dan kijk ik even naar de koppen); daar komt ie.

Leerlingen schoppen, ouders schelden
Computerkennis leerkrachten schiet tekort
Leraar is niet veilig voor agressieve ouders
ZE PROBEERDE ME TE WURGEN
Wetenschap als machtsmiddel
Opnieuw ziek

Neem me nou niet kwalijk, maar dit is verdorie net alsof ik de krant lees; mijn tenen gaan er net zo krom van staan!
Oké, het is maar een deel van de koppen; het andere deel vrolijkt op…. Kijk maar (tweede lezing):
School die in docenten investeert scoort beter
Meer steun voor ROC Leiden    (eh, dat heeft toch niet iets met elkaar te maken, mag ik hopen?)
Basisscholen kiezen vaker nieuwe eindtoets
Vrede op aarde (ja, kerst geweest, nog van voor de oudjaarsnacht in Keulen)
Nog geen 18 en nu al carrièretijger

Bij de derde lezing maak ik maar een schifting: lees ik de rottigheid, ga ik voorzien van positief nieuws of lees ik maar alles? Vooruit, die keus is gauw gemaakt.

‘Leraar is niet veilig voor agressieve ouders’. Het moet nu niet gekker worden. Het begon jaren geleden al met het uitkotsen van ongenoegen op allerlei sociale media (kijk er zoover maar eens op na), en inmiddels is de juf op de basisschool ook al niet meer veilig. Beelden van scholen hartje Londen komen op mijn netvlies: hoge hekken met prikkeldraad er bovenop, alle deuren op slot, bewaking in de pauzes). Zo het hier ook zover komen?
Toen ik eind jaren ’70 begon (ja, ja, ik weet het, oude …) zou het niet in je hoofd opkomen dat ouders je zo agressief zouden benaderen in 2015. Zie je wel? We hebben helemaal geen conciërges nodig; stuur maar direct een peloton mariniers!

‘Wetenschap als machtsmiddel’. Bij lezing blijkt dit niet een artikel van de sombere soort te zijn; dit is er eentje van het soort: die meneer wil ik persoonlijk leren kennen. ‘Die meneer’ is Tom Bennett, die een hoofdstuk schreef van het boek : Flip the system – Changing education from the ground up’, internationale uitgave van ‘Het alternatief – Weg met de afrekencultuur in het onderwijs’ van Jelmer Evers. Uit het hart gegrepen: onderwijzers, leraren: eis de macht en de zeggenschap over je eigen vak op!

Ja, ik heb het hele blad inmiddels uit. En dat stemde me toch niet zo somber als de schrijver van een ingezonden stuk achterin, die meehuilt met de honden in het bos. Nee, doe me dan maar Per Schuitemaker uit Hoorn die moe wordt van het gezeur en geklaag onder docenten….
Dat geklaag: komen daar misschien die agressieve ouders op af?

Dit bericht is geplaatst in Professie, Vakbond. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *