Kortsluiting

Wat een feestje, daar in de Tweede Kamer. Eerst een kabinetskoffertje vol borstklopperij over vier jaar ‘goede dingen voor het volk’, en dan een lekker samen mp-tje pesten (voetnoot: mp-tje=minister-president). En dat dan op kosten van het volk. Ja, maar niet tegen een simpel modaaltje…

Oke, eerst dat koffertje. We zijn gezegend geweest met dit kabinet. Nooit heeft Nederland er beter voor gestaan dan nu. Van de ruim 4 (of misschien wel 5) % begrotingstekort aan het begin van de kabinetsperiode is volgend jaar nog slechts 1,1 % over… Wauw!
De zorgkosten zijn onder controle. Onderwijs kost niet meer dan nodig. Er ligt geld klaar voor windmolens-op-zee. De politie is gereorganiseerd.  Het besteedbaar inkomen was in 2016 hoger, behalve voor oude mensen. En omdat in 2017 verkiezingen worden gehouden krijgen de oudjes-van-dagen er per 1 januari een schepje geld bij. Top: na vier jaar uit de crisis…

We gaan nog niet over tot de orde van de dag. Eerst moet er nog even tijd zijn voor de terminologie die de MP waagt te gebruiken. Ze hebben er allemaal een mening over: “Pleur op”, dat hoor je in Nederland niet te zeggen, als je de Minister-Presideng bent. Zeker niet als je het hebt tegen leden van een bepaalde bevolkingsgroep. Ook niet, als die leden zich misdragen op straat en tegen fatsoenlijke mensen! Dat is echt onwelgevoeglijke taal! Samson vindt het bedenkelijk als meneer lijsttrekker-van-de-VVD dat zou zeggen, maar komt in opstand als de MP het zegt. De MP hoort te verbinden…. En dan zeg je niet: “Pleur op!” Zeg dan liever zoiets als: “Geef me je paspoort en vertrek alsjeblieft” of zoiets. Of ga een kopje thee met de misdragers drinken…
Uiteindelijk is het eind van het liedje, dat Wilders de wind in de zeilen krijgt. Die weet perfect van de gelegenheid gebruik te maken… “Meneer de minister-president, wanneer wordt ‘pleur-op’ de officiële beleidslijn van dit kabinet?

Over verbinden gesproken… Even terug naar dat mooie koffertje vol borstklopperij. Een begrotingstekort van slechts 1,1 %. Het beste jongetje van Europa: Dijsselbloem heeft zijn baantje wel veiliggesteld, en Rutte ook. Dat is ook een manier van verbinden!!

Wifi, mijn Siamees, is ook een buitenlandse. Met paspoort, dat wel, maar toch… je kunt het wel aan haar zien. Ze zat met me te kijken naar dat prachtige ‘debat’  in de Kamer. Onverstoorbaar. Grijns op de smoel. Ik met een koppie thee er bij. Zette de nagels in mijn knieën van het lachen toen eerst Samson en daarna Buma begonnen over normen en waarden, vonden dat je dit als Minister-President niet kon maken, dat je het goede voorbeeld moest geven, enz.
Wat had die kat een lol. Elke keer als de term ‘pleur op’ weer voorbij kwam rolde ze op haar rug van de pret.
Pas bij het einde van het debat kwam ze overeind. Op de weg naar buiten sprong ze op tafel, snuffelde aan de bos bloemen in de vaas die daar stond, deed een hap in het kaartje dat aan een bloem hing en sjouwde toen door, de tuin in.
Nieuwsgierig liep ik naar de tafel. Wat zou er zijn met die bloemen? Ik keek op het kaartje… Fleur-op, stond er op. Had die kat er weer eens niets van begrepen… Paspoort inleveren!

Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *