Ik ben…

Het is zondagmiddag. Ik zit voor de buis. Grote demonstratie van Europese eensgezindheid op het scherm. Parijs overvol, met mensen van overal. Ze dragen allemaal bordjes/spandoeken/poppen, met daarop: “ Je suis…” ; soms staat er nog wat achteraan.

Geruime tijd geleden leefde er in Frankrijk een filosoof, met de naam Descartes. Als het goed is zag je zijn voorbij komen op de PABO. Meest befaamde uitspraak van Descartes (daar is ie ook beroemd mee geworden): Je pense donc je suis. ‘Ik denk dus ik ben.’

16 doden in een paar dagen tijd, in naam van Allah. De doden: vrije westerlingen, gewend om op tenen te trappen, alles wat religieus is/was in het belachelijke trekken, soms bewust mensen in het diepst van hun geloof rakend. Als Theo van Gogh….

Protesteren in Parijs. Tegen moorddadig geweld. Maar waar voor? Is vrije meningsuiting hetzelfde als het belachelijk maken van wat mensen geloven? Geldt wat Rutte in Parijs zegt dan ook voor Wilders in Nederland: dat je mag zeggen wat je wilt, ook al kwets je anderen tot diep in hun ziel en bestaan? Zou het dan ook voor Hitler gelden, of voor de dictator in Noord-Korea?

Je suis… zo vrij om alles te zeggen wat IK wil. Dus dat is wat er van de vrije westerling is geworden. Geen Tien Woorden, alleen de eigen woorden….

Mooie klus op school. Hoe moet dat dan verder in de bijbelles? Waarom moeten kinderen zich iets aantrekken van wat je als regels stelt in de omgang met elkaar? Waarom zou je op het schoolplein niet mogen zeggen wat je wilt?
Mooi vak: burgerschapsvorming. Wat voor burger vormen? Alleen maar burgers die zich het recht voorbehouden te zeggen wat ze willen? Zo’n burger die geen ander middelpunt kent dan zichzelf?

Je suis… Je bent leraar? Wat is dat dan?

Voor mijn kat is dit een onbespreekbaar onderwerp. Mijn kat IS het middelpunt van de wereld. Een wereld van kortstondig actief en veel slapen. Heel veel slapen. Vrije meningsuiting komt niet verder dan: ‘Miauw’’. Zoek zelf maar uit wat dat betekent.

Waarschijnlijk is ‘mijn’ Wifi (Vrije Siamees, als ze is) in het geheel niet bezig met het uiten van meningen. Zij is bezig met het regelmatig vullen van buik, zeer vaak actief met het vinden van de juiste lighouding en zo af en toe druk met het beschermen van territoria.

Dat laatste, dat gebeurde vandaag in Parijs. Maar wat wordt er dan beschermd? Wat is de echte waarde van Westers territorium….

Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *