Berutterd

As je morgenochtend je school binnenstapt is je eerste vraag aan je collega’s: “Hoeveel geld krijgen we er bij in het onderwijs?” Het antwoord is interessant. Want….

Ik draai al een poosje mee. In de jaren ’80 van de vorige eeuw (dat klinkt, hè?) leefde er een minister-president met de naam Lubbers. Ruud Lubbers, om precies te zijn. In zijn jaren moest hij Nederland uit een diepe crisis trekken. Het was ook de ‘Lubbers van de kruisraketten’.
Wel, een stukje erfenis, als aandenken aan hem, is dit voltooid deelwoord: belubberd worden. Het heeft zo ongeveer de volgende betekenis: belazeren; (de kiezer) bedriegen door de indruk te wekken dat….. Op de puntjes kun je diverse zaken denken, maar in elk geval: je begrijpt dat de term niet erg positief is bedoeld. Lubbers was een goede verkoper.

Rutte is ook een goede verkoper. Ik verdenk hem er van dat hij zelfs zijn

moeder nog kan verkopen en de indruk achterlaten dat hij een goede mantelzorger is….
Oké: het volk van Nederland heeft vernomen dat het nieuwe kabinet zich de volgende maatregelen voor de werknemers in het Primair Onderwijs heeft voorgenomen:
1. Er komt 270 miljoen voor salarisverbetering
2. Er is 500 miljoen uitgetrokken voor werkdrukverlaging (dat nieuws werd gelanceerd op de dag voor de lerarenstaking van 4 oktober).

Inmiddels is de invulling geregeld:
– 270 miljoen alleen tegen verslechtering van andere arbeidsvoorwaarden
– 500 miljoen pas beschikbaar vanaf 2021.
Kortom: de bekende sigaar uit eigen doos, en een maatregel die pas in 2121  zal worden ingevoerd, in de volgende kabinetsperiode dus. Ja, ja…..

Vanmiddag zat ik met mijn kat Wifi te filosoferen over de vraag wat er nu precies is gebeurd. Voor de zomervakantie een uur staking, op 4 oktober een hele dag in staking, veel lawaai en getoeter, en stukje bij beetje gaven de onderhandelaars voor Rutte III toe aan de druk. Hoe kan het dat we dit allemaal zijn gaan geloven?

Ik heb dit verhaal de titel ‘berutterd’ meegegeven. Je vindt dit woord niet in het woordenboek, en daarom leg ik het uit. De betekenis van dit woord is dit: ‘berutterd worden’ betekent bedonderd worden door de verspreiding van nepnieuws. Een soort Poetin-streek dus.

Wifi kijkt me enigszins meewarig aan, met zo’n blik van: hoe heb je er ook maar een ietsie-pietsie in kunnen geloven dat Rutte überhaupt waarheid sprak? De premier die met een stralende lach je beduvelt waar je bij staat?
– geen cent naar Griekenland
– voor iedere werkende Nederlander 1000 euro extra in de portemonnee
– MH17: de onderste steen moet boven
– geen lastenverhoging
– er verandert niets aan de hypotheekrente-aftrek
– Rutte die Opstelten, Teeven en Van der Scheur de hand boven het hoofd hield…

Ze knipoogt en vraagt me: “En jij geloofde die man?” Dan schudt ze haar kop, over zoveel goedgelovigheid. En dan zegt ze het: “Jullie hebben je laten berutteren….”
Die komt binnen. Daar gingen we met z’n allen, in de bus op 4 oktober 2017. Vol goede moed. Vlaggetje en toeter mee. 270 miljoen was al binnen, 500 miljoen was er ook al, nu nog de verdubbelaar. Alsof het de Staatsloterij betrof….

Vergeet het. Het feestje is weer voorbij. Het gaat nu over de vraag hoe serieus de juffen en meesters zijn in hun eis voor een beter salaris-op-maat en vermindering van werkdruk.
Accepteren ze dat ze berutterd mogen worden, en liggen ze zich neer bij dit bedrog? Of begrijpen ze dat het nu ècht serieus wordt?

Wifi zegt: “Als jij me zo zou berutteren, zou ik mijn nagels in je gezicht zetten…

Volgende week meer….

Dit bericht is geplaatst in Politiek, Vakbond. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *