Zittenblijven of opstaan?

Nieuwste item al bekend? Nee, dat is niet het nieuwe inspectie-toezicht (al heeft dat er zijdelings natuurlijk weer wel mee te maken; ook niet de nieuwste Rekentoets, al is het wel mogelijk het verband te leggen). Nee, het gaat dit keer over zitten blijven.Volgens het CPB is zittenblijven duur. Vanuit economisch oogpunt is dat ook zo; al dat zittenblijven kost de samenleving jaarlijks 500 miljoen euro! En als je een beetje doorrekent: zittenblijvers komen later op de arbeidsmarkt, en beginnen dus ook later belasting te betalen. Als je dat meerekent, denk dan aan 900 miljoen….

Dat wist je allemaal niet, he? Nu zul je het wel uit je hoofd laten een leerling te laten zitten. “Nee, Henkie, zitten blijven, dat doen we hier niet, dan moet je pappie 2000 euro betalen en dat kan ie echt niet”. “Marietje, doe es wat minder stom, anders blijf je zitten en dat is hartstikke duur en oneconomisch…”

En nu wordt het allemaal onderzocht. Zittenblijven komt veel voor bij de overgang van groep 2 naar groep 3. Het gebeurt ook heel frequent in het voor-examenjaar in het VO. En, als je het tegenzit, ben je twee keer aan de beurt in je carrière als leerling.

Nou heb ik es zo wat zitten filosoferen, zo voor mezelf weg, of het ook anders kan. Je kunt natuurlijk wat nieuwe regels maken:
1. Een Algemeen ZittenBlijf Verbod (AZBV); ja, ik hoor ook wel dat dat nogal lijkt op ADHD.
2. Of, beter nog, een verbod op deelname aan HBO of Universiteit, als je eenmaal bent blijven zitten.

Eens even kijken wat dat allemaal oplevert:
a.Leerlingen komen in beide gevallen eerder de arbeidsmarkt op (dat zal toch wel gauw een besparing opleveren van zo’n 2500 miljoen euro)
b. Er kan flink bezuinigd worden op het aantal arbeidsplaatsen in het onderwijs (kinderen zitten immers minder lang op school, en daarmee krimpt de totale hoeveelheid leerlingen); besparing schat ik al gauw op zo’n miljard euro.
c. Ongetwijfeld kan er fors bespaard worden op leermiddelen: 100 miljoen…
d. Opheffing afdeling bij het CPB; besparing 50 miljoen euro.
e. Sluiting van twee HBO-scholen en een universiteit (700 miljoen euro)

Kortom: ik zit al op zo’n 4 miljard euro! Kijk, dat telt aan. Nog even en de hele economie is uit het slop.

Wat zeg je: kosten? Ja, de werkloosheid neemt toe. Ja, de krimp wordt ook erger. Tja, die leermiddelen; maar dat is wel goed voor het milieu. Natuurlijk, er komen gebouwen leeg te staan… Oh ja, er zijn ook minder begeleiders nodig; behalve voor die werkloze docenten natuurlijk. Oh ja, er moeten nu ook Summerschools georganiseerd voor dreigende leerachterstandsleerlingen (en die docenten willen natuurlijk dubbel betaald worden voor die uren). Ah ja, natuurlijk: al die potentiële zittenblijvers hebben meer extra begeleiding nodig. Oké, maar 3 miljard is wel aardig toch?

Misschien kan het simpeler? Eens kijken naar de gevolgen van de gevolgen van het in elkaar schuiven van kleuterschool en lagere school. Dat heet nu basisschool, maar: is het er nu wel echt van gekomen, daar op de drempel tussen groep 2 en groep 3 (en verder)? En stel, dat ook leerlingen in groep 3 weer wat meer mogen gaan spelen, is dat dan ook zo in de rest van de basisschool? Beetje spelen met grote puzzels, oude pc’s, wateronderzoek, zand schoonmaken, de inhoud van veengrond bestuderen, excursies naar ‘het bedrijf om de hoek’ , de krant in de klas, onderzoekend leren, om zo eens wat te noemen. Ach nee, daar is geen tijd voor, je leert niets van dat spelen onder schooltijd….

Thuis hebben wij al redelijk wat ervaring met zittenblijvers. Wifi de poes is nu al twee jaar op rij blijven zitten! Het beest is met geen stok aan het leren te krijgen. Eigenwijs dat ze is! En tegendraads! Eigenlijk zijn we ten einde raad.
Wat voor toekomst heb je als je zo de kantjes er af loopt, eh, ligt? Het beest vreet elke dag haar bak voer leeg, schijt gemiddeld per twee dagen de kattenbak vol en ligt verder wat te ronken op de kachel of tegen de kachel. Er komt geen zinnig woord uit, er wordt geen enkele indruk gewekt op behoefte aan een carrière… Het lijkt alsof het ontbreken van enige vooruitgangsbehoefte het enige doel in het leven van mevrouw is. Leeglopen is al wat de klok slaat. Een onverbeterlijke behoefte aan getreiter (alsof het een notoire puber is), slechts geoefend in jacht en moord op zielige vogeltjes en het imiteren van een oneindige vermoeidheid: dat is onze kat.

Inderdaad: zittenblijvers kosten handenvol geld….

Dit bericht is geplaatst in Onderwijs, Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *