In ‘De staat van het onderwijs 2019’ spreekt de onderwijsinspectie haar zorgen uit over het lerarentekort, dat uiteindelijk de kwaliteit van onderwijs uitholt.
Het is 2019. Bijna elk jaar komt er zo’n inspectieverslag uit. Wie de verslagen van de voorgaande jaren doorzoekt op dit onderwerp komt het onderwerp bijna niet tegen.
Dat is frappant, niet waar? Vanuit het onderwijsveld wordt al jaren voor dit tekort gewaarschuwd. De onderwijsinspectie noemde het echter zelden, en dan nog niet eens dringend! Ook nu wordt dit onderwerp slechts in de context van onderwijskwaliteit gezet, terwijl dat nog niet eens de hoofdzaak is. Dat tekort is in sommige delen van het land inmiddels zo opgelopen dat op zulke plekken het realiseren van onderwijs überhaupt al het probleem is. Maar: daar komt nog een probleem bij, en dat lezen we elders!
Onder de titel: ‘Passend onderwijs put leerkracht uit’ publiceert het Onderwijsblad, mei 2019, van de Aob zorgelijke cijfers.
‘Volgens recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en TNO kamp bijna een kwart van de medewerkers in het onderwijs met burn-out-klachten. Ruim 40 procent van de werknemers voelt zich ‘leeg aan het einde van de dag’. Een en ander kun je nalezen op Burn-out Onderwijs.
In een blog van Meulenberg Coaching wordt uit de doeken gedaan waar de oorzaken te vinden zijn: ‘Waarom branden leraren op?’
Laat nu een behoorlijk aantal van de genoemde factoren met name vanuit Den Haag te worden veroorzaakt. Administratielast (om aan de onderwijsinspectie bewijs televeren voor kwaliteit), allerlei maatschappelijke vraagstukken die over de schutting worden geknikkerd (waardoor de kerntaak wordt vertroebeld), te weinig handen in de klas, toegenomen werk door Passend Onderwijs en aantasting van arbeidsvoorwaarden en beroepseer.
De onderwijsinspectie kan zich daarom alvast serieus druk gaan maken over het onderwerp ‘Lerarentekort’. We zullen er de komende jaren fors last van krijgen: niet alleen tekorten moeten worden opgevangen, ook het ziekteverzuim zal drastisch oplopen bij ongewijzigd beleid.
Gelukkig was daar de commissie Steur. Die heeft in elk geval duidelijk gemaakt dat de onderwijsinspectie niet goed om kan gaan met kwaliteitscijfers. Ze zal er dus goed aan doen eerst maar eens te leren lezen en rekenen!
Mijn kat zal zich in heet geheel niet druk maken over dit onderwerp. Het territorium wordt goed bewaakt, niemand die wat over de schutting gooit, geen administratieproblematiek, etc. Siamees met een goeie bond!