Nog anderhalve week en het grote onderwijsverleidingscircus begint weer in de Jaarbeurs in Utrecht. Honderden mensen zijn de komende tien dagen bezig om van alles en nog wat in te pakken en te verslepen naar de hallen; anderen timmeren beursstands in elkaar, weer anderen fabriceren glossy folders en magazines. En dat alles om de horden onderwijsmensen, die van 27 tot 31 januari de hallen van de Jaarbeurs bestormen, te overtuigen van het belang om nieuwe methodes, leerlingvolgsystemen, educatieve software, groepsplanversnellers en onderwijsopleidingen aan te schaffen….
Een beetje onderwijsmens voelt zich daarom in deze week al een beetje onrustig. Wat als je nu not gaat: wat mis je dan allemaal? Hoe moet het als de school geen uren over heeft voor een bezoek aan de NOT, omdat het aantal studie-uren dan wordt overschreden: toch maar op je vrije zaterdag heen?
Of je voelt je juist helemaal senang; niet naar de NOT, wat not weet, wat not deert.
Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar ik heb zo’n gevoel in mijn buik… De tas ligt al klaar. De tas waar ik al die mooie pennen, potloden, glossy folders, meetlinten, pepermunten, halsriempjes, cd’s en visitekaartjes in kan stoppen… Want het thuisfront wil ook wat…
Natuurlijk ga ik er heen. Immers: er is ook een stand van de inspectie; daar kan ik alles te weten komen over wat er nu plotseling niet meer hoeft van de inspectie, en de hoofdlijnen van het ‘nieuwe toezicht’; de stands van de bonden, waar ik alles te weten kan komen over de nieuwe cao en mijn duurzaamheid; het standje van Kennisnet, waar de helft van het budget is wegbezuinigd; de krimpstand waar diverse organisaties ideeën tegen de krimp aandragen; al die digitale middeltjes die bedacht zijn om de 40-urige werkweek te berekenen in relatie tot de hoge vakantiedruk….
De leerlingen? Nee, die gaan not naar de NOT, die hebben daar niets te zoeken. Die hebben immers geen verstand van leermiddelen? Nee, die zetten we gewoon aan het werk met de oude spullen. Nou ja, vooruit, het Jeugdjournaal van 30 januari nog even, zodat ze in elk geval kunnen zien, hoe druk bezocht die beurs wel niet is,…
Omdat ze gewoon op school de lessen moeten volgen, heb ik toch maar even een afleider gezocht, een mooie studievraag (ook toepasselijk in de kleutergroepen): hoe komt een boer van muizen af….
Natuurlijk hebben we diverse zijwegen:
– hoe ziet de stamboom van de familie Muis er uit (en: wat is een stamboom)?
– wat is de overeenkomst tussen een uil en een Siamees?
– hoe vervoeg je het werkwoord ‘muizen’?
– een leuk rekenvraagstuk: als je drie moedermuizen hebt, die elk na zes weken een nestje van vijf muizenmeisjes krijgen, die elk ook na zes weken weer vijf muizenkleindochters krijgen, hoeveel muizen zijn er dan in elk geval bijgekomen?
(het valt je vast op dat er in deze som geen manmuizen worden genoemd)…
Kortom: op deze manier zijn je muizenissen over de NOT gemakkelijk te verjagen.
Bij de Bruna staat de nieuwe KIJK te kijk. Op de voorpagina staat een andere mooie studievraag: ‘Wat zou er gebeuren als Friesland zich onafhankelijk verklaart’?
Prachtig. Mijn FR-ISIS-actie krijgt langzamerhand voet aan de grond! Friesland als onafhankelijke staat, met als eerste nieuwe heerser koning Audulf de Tweede. Tolpoortjes bij Wolvega, Harlingen, Buitenpost en Appelscha; paspoorten met afbeeldingen van de Friese Koe; slagbomen in de vorm van het zwaard van Greate Pier; staatsinkomsten uit landbouw en toerisme; herinvoering van de Elfstedentocht, Heerenveen jaarlijks te vinden in de Champions League.
Voor Wifi zal zo’n onafhankelijk Friesland een paradijs zijn; onbeperkt muizen eten op het land van de Friese boeren, beeltenis op de FR-ISIS-vlag… Kortom: de toekomst ziet er plotseling heel anders uit.
Belangrijke vraag: wordt dat nieuwe Friesland ook lid van de Europese Unie? Prachtig nieuwe studievraag voor de nabije toekomst. Zie je hoe gemakkelijk het is om Aardrijskunde en Geschiedenis eens in een andere vorm te gieten?
Misschien ga ik toch maar not naar de NOT….