Hart vol twijfel

Terwijl rondom mij kinderharten in verhoogd tempo kloppen bij het kijken naar het Sinterklaasjournaal of het legen van de schoenen, blijkt dat van mij vol twijfel te zitten. Niet over Sinterklaas natuurlijk. Het geloof in de goedheiligman is onverminderd groot.

Toch is er afgelopen week twijfel gezaaid. Het begon allemaal al op maandagochtend. Op weg naar Utrecht (in de file) repte het nieuws over een actie van onze weledel-gemanierde staatssecretaris van onderwijs, de heer S. Dekker. Hij deed een oproep aan iedereen in het gehele land (van putjesschepper tot jihadist) om ideeën aan te leveren voor onderwijs in 2030. Niet zo maar een willekeurig tijdstip, want dat zal zo ongeveer het jaar zijn waarin de 8ste groepers van nu afgestudeerd de arbeidsmarkt opkomen. Daarbij staat de vraag centraal wat er in het onderwijscurriculum moet staan (eerste kriebel: ik moest even terug denken aan het voorstel van D’66 om onderwijsmensen toe te staan zelf hun lesmaterialen te laten ontwikkelen….).
Het hele land denkt dus nu mee over de inhoud van onderwijs. Jullie nog niet? Ach nee, dat hoeft ook niet. Jullie mogen straks het lesmateriaal schrijven…

Maar goed, mijn twijfel. Een krantenartikeltje, op pagina 5, was volgde verderop in de week. Een uitdagende kop erboven: “Dekker rekent af met linkse elite”. Aha, denk je dan eerst: Dekker stapt over naar PVV. Nee, dus.
Eerst constateert hij een paar feiten: baas van de PO-raad, mevrouw Den Besten = voormalig PvdA-wethouder in Utrecht; voorzitter van de MBO-raad Jan van Zijl = oud-Kamerlid van de PvdA; Paul Rosemoller, voorzitter van de VO-raad = oud Groen-Links-partijleider. Ooit heb ik onderwijs genoten in Hoogeveen, aan het Menso Alting College. Dat was in mijn rechtse tijd; nooit heb ik me meer afgezet tegen alles wat rood en links was, dan toen. Prachtige tijd. Heeft niet geholpen. Rooie rakkers….
En dan is dit de kern van wat Dekker heeft te zeggen: “Dat is geen goede afspiegeling van de samenleving. Het zijn de mensen die het meest aan het traditionele gelijkheid-denken hechten. In geen land ter wereld is de nivellering in het onderwijs zo ver voortgeschreden als hier. Sommigen zien dat als een verdienste, ik zie het als een probleem.”

Genivelleerd onderwijs: dat past wel in mijn straatje. En de werkelijkheid is nog erger: nivellering alleen als je onder de gemiddelde maat zit, dan trekken ze aan je… Daar wil Dekker dus wat aan doen, en dan komt de veel gebruikte term ‘ excellentie’ toch in een wat ander daglicht te staan.
Bij de Bruna staat toevallig (?) deze week het blad Vrij Nederland, nummer 47. Ja, ja, bekend in de linkse kerk. Maar dit keer staat Dekker op de voorkant; in een interview mag hij helemaal uitleggen wat hij bedoelt. Ik bedoel dus ook: echt helemaal!
Gelukkig kan de journalist het niet laten vragen te stellen over het boek ‘Meester Mark draait door’ , die onderwijzer die horendol afhaakte omdat hij alles in vijfvoud moest invullen, zodat er van voorbereiden en lesgeven weinig meer terecht kwam. Zou een liberaal als Sander Dekker dat niet snoeihard moeten aanpakken?

Meneer Dekker geeft het volgende antwoord: “Bij de begrotingsbehandeling heb ik een experiment met regelluwe scholen aangekondigd, we halen de stofkam door alle voorschriften die er zijn en schrappen onnodige regels. Ik begrijp het gevoel van overbelasting bij veel docenten maar het vraagt soms ook wat van de leraar zelf. Als je dingen moet doen waarvan je denkt dat ze geen zin hebben: stop ermee! Doe alleen waarvan je zeker weet: dit helpt mijn leerlingen vooruit. Doe de rest niet!
Ik kan niet zo goed tegen de klaagcultuur in het onderwijs, tegen het: ik zie er het nut niet van in, maar…. Stop er gewoon mee! Kom in actie! Zeg: ik wil mijn tijd besteden aan de kinderen. Zeg dat op school tegen je collega’s, tegen je baas!”

 Twijfel. Hart vol twijfel. Het zal toch niet waar zijn? Voor twee weken Kamerleden die opperden dat wij weer ons eigen lesmateriaal mogen maken. Nu de staatssecretaris die zegt dat we op moeten houden met dingen waarvan wij vinden dat het leerlingen niet ten goede komt…. Het is bijna niet te geloven. Ik heb de staatssecretaris meteen een berichtje gestuurd, waarin ik zijn prachtige ideeën volledig onderschrijf en hem mijn volledige medewerking toe zeg. En, laten we wel zijn: wie zo spontaan wil helpen komt ook zelf met een goed idee, toch?
Meneer Dekker, op uw ministerie is een minister van PvdA-afkomst. Het lijkt me een prima idee om haar meteen tot Minister van Gasverzakking in Groningen te bombarderen!

Wifi weet er alles van. Meer dan eens heeft ze gezegd dat haar individualiteit bijna van haar is afgenomen; gelukkig was ze naar eigen zeggen stronteigenwijs geboren, en dat heeft haar gered van het socialisme; van de ondergang dus.
Als ik haar vraag wat ze van politieke partijen denkt is dat eenzijdig rechts. Dat had je kunnen bedenken van een echte Vrije Siamees. Ze heeft een onstuitbaar geloof in vooruitgang: meer vogels, meer warmte, meer slaap. Als ik haar vraag naar Sander Dekker zegt ze: was dat niet die wethouder uit Den Haag?
Slim, he?

Dit bericht is geplaatst in Onderwijs, Politiek, Professie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *