Geregistreerde leraar

Nog twee weken en drie dagen: dan start de inschrijfperiode voor de Lerarenbeurs! Bosjes onderwijspersoneel zullen
’s nachts om 00.00 klaar zitten met hun computer op schoot, op tafel of hoe dan ook. En zodra de klok twaalf slaat zullen ze klikken op de knop SCHRIJF IN. De ratrace is gestart. Honderden, nee, duizenden, zullen vanaf 1 april 2015 nog beter onderwijs krijgen…

Oké. Dat is niet aardig. Zo werkt het natuurlijk niet. Prima dat scholingsmogelijkheden zijn verruimd. Maar let op! Want er speelt natuurlijk wel meer. De nieuwe cao fietst er ook met scholingsfaciliteiten doorheen. Er komt een lerarenregister aan.

Linksom of rechtsom spelen er altijd belangen. Die scholingsuren uit de cao: dat is niet vrijblijvend. Maar wat is dat dan voor scholing? Vakblad lezen telt ook mee? Boeken zoals ‘Leren zichtbaar maken’, of een goed boek van Covey over de zeven kwaliteiten? Een bezoek aan een Apple-educatieve sessie, of een dag van het CPS over identiteit? Een door de vakbond georganiseerde sessie over kwaliteit van medezeggenschap?

Dat lerarenregister, van wie is dat eigenlijk? Is dat van de werkgever, en krijgt die daarin medebeslissingsrecht over de inhoud en het gebruik er van? Of is het een lerarenregister waarin leraren laten zien wat zij doen om vakbekwaamheid vast te houden, en is het VAN de leraar?

Dat register… Op zich is het helemaal geen verkeerd idee. Ook advocaten, notarissen, accountants schrijven zich in in
een registebe part of usr, waarmee ze aantonen over voldoende en juiste kwaliteiten te beschikken. Is dat een garantie, en waarvoor dan? Denk eens aan Moskovitch, een geregistreerd advocaat, of aan KPMG, waar honderden geregistreerde accountants werken. Welke garantie hebben we als ook deze mensen van gerenommeerde instituten zich al niet aan regels houden?

Voor Wifi, mijn siamese kat, is er geen discussie over zo’n register. Als rechtgeaard volbloed Siamees staat zij vanaf haar geboorte al in zo’n register. Haar bruine pootuiteinden, haar bruine staart en haar bruine kop maakt haar tot een chocolate-point. En dat staat allemaal in haar register, en daar is ze hartstikke trots op. En met dislimme_kate aantekeningen in haar register heeft zij het gebracht tot voorzitter van de Bond van Vrije Siamezen! Kijk, je kunt een eind komen met zo’n register!

De werkelijkheid waarin een echte leraar zich beweegt is een andere dan die van een boek of een geregistreerde poes. Dagelijks zitten er leerlingen voor zijn of haar neus.
Leerlingen die een griepje onder de leden hebben, leerlingen die ’s ochtends met hoge verwachtingen naar school gaan (maar ook leerlingen met buikpijn). Leerlingen die blij zijn met elke krul in hun schrift, maar ook leerlingen die balen van de eindeloos saaie dag. Leerlingen die apetrots zijn met hun prachtige PowerPoint, en andere leerlingen die het maar niet voor elkaar krijgen een verhaal in elkaar te redeneren. Leerlingen bij wie de dag begon met een knetterende ruzie tussen hun ouders, of waarvan de vader of moeder er de brui aan geeft….

Wat voor studie moet je doen? Rekencoördinator? Psycholoog? Mediator? Taalcoördinator? Special Needs? Innovatie? Mediacoach? Talentenbegeleider? Meervoudig-intelligentie-coördinator?

Op de christelijke PABO in Ede wordt dit jaar iets nieuws ingevoerd. Studenten, die slagen, zullen een eed afleggen. Voor artsen die afstuderen is dat al eeuwen normaal, voor aankomend leerkrachten niet. Dit staat er in:

– Ik beloof als leraar basisonderwijs mijn ervaringen en talenten zegenrijk in te zetten voor het ontsluiten van talenten van leerlingen
– Ik zal alles doen wat in mijn vermogen ligt om kinderen te leren liefhebben en recht te doen in hun gemeenschap in de wereld
– Ik zal me vanuit een pedagogische relatie inzetten voor de ontwikkeling van het hele kind: verstand, hart, ziel en handen.
– Ik zet me er voor in om geen schaduw te werpen op het leven van een kind maar integer te handelen.
– Ik zal me aanspreekbaar en open opstellen en me inzetten voor het welzijn van mezelf en mijn collega’s
– Ik beloof me positief-kritisch in te zetten om vanuit een lerende houding mijn deskundigheid te bevorderen binnen mijn professionele gemeenschap.

Wat voor studie moet je doen? Rekencoördinator? Psycholoog? Mediator? Taalcoördinator? Special Needs? Innovatie? Mediacoach? Talentenbegeleider? Meervoudig-intelligentie-coördinator?

Eigenlijk ben je dat toch zeker allemaal?
Volgende week verder….

Dit bericht is geplaatst in Onderwijs, Professie, Vakbond. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *