Europa op de kop

Vandaag is het 11 mei. Nog 11 dagen en we mogen  weer naar de stembus. Ergens moet je dan voor jezelf wat tijd nemen om vast te stellen welke partij je stem verdient. Tijd dus voor een lijstje van wenselijke ontwikkeling (en denk erom: het gaat hier wel over een totaalpakket, en niet een lijst waaruit naar believen kan worden gekozen).

Wat is er volgens mij nodig? Mijn persoonlijke voorkeur ligt bij afschaffing van de Europese Unie (of in elk geval afschaffing van de euro). Helaas zal dat weinig bijval vinden, en Wilders mag ik niet zo… Dus: wat wil ik dan wel?
Allereerst kan het volgens mij geen kwaad de volledige zeggenschap over onderwijs bij de EU onder te brengen. Neelie Kroes lijkt mij een prima kandidaat voor de functie van Europees Commissaris voor Onderwijs (ECO). Daarmee zijn we in één klap verlost van Bussemaker (of was het Bussenmaker) en Dekker en de Nederlandse onderwijsinspectie. Bovendien hebben we geen last meer van de onderwijsspecialisten in de Tweede Kamer, die vervolgens zich weer kunnen concentreren op hun werkelijke deskundigheid: tuinboontjes kweken.

De programmapunten in het kort:

  1. Alle kinderen in de EU krijgen van overheidswege een gratis warme maaltijd per dag
  2. Alle kinderen krijgen een gratis fruitpakket per dag
  3. Alle kinderen krijgen van overheidswege een iPad verstrekt.
  4. De werkweek van een basisschoolleerkracht moet bestaan uit maximaal drie-en-een-halve dag lesgevende taken (maximaal twee-en-twintig lesuren); anderhalve dag per week moet beschikbaar zijn voor taken en voorbereiding.

Neelie Kroes kan er ook voor zorgen dat de onderwijsarbeids-voorwaarden in de Europese Unie worden rechtgetrokken: goede opleidingen, korte werkweek, verplichte pensionering op 59-jarige leeftijd….
Dat lijkt me toch een mooi pakket, niet?

De volgende stap is: nu de partij zoeken die het best bij mijn eisenpakket past. Daarvoor ga je natuurlijk in Nederland naar de Kieswijzer. Helaas is er nog geen Europese versie, dus ik moet ook een beetje op reis door politiek Europa. In Polen moet ik naar wybrać wskaźnik, in Portugal is de naam selecionar ponteiro; in Zweden is het välj pekare en in Griekenland moeten we naar επιλέξτε δείκτη.

De Europese gedachte heeft hier nog niet echt ingang gevonden, want ik geef je het te doen de Kieswijzer op z’n Grieks te volgen…
Al met al: twee avondjes Kieswijzers op z’n Europees vergt veel koffie, veel geduld, heel veel energie en weinig resultaat (o, had ik maar….).  Geen enkele partij die bij mijn eisenpakket past. Rest mij dus mij terug te trekken met de kat voor een politiek onderonsje in de wandelgangen van huize Sybesma…

We zijn er uit! Als er in Europa niet één partij te vinden is waarin ik mijn eisen terug kan vinden, dan richten Wifi en ik toch onze eigen partij op? Wifi (de kat dus) heeft al de nodige bestuurlijke ervaring opgedaan in de Bond van Vrije Siamezen, en zelf ben ik ook niet op mijn achterhoofd gevallen.
Weet je: het leuke van even sparren met Wifi is dat er zo een resultaat ligt. Het politieke programma was zo geschreven en een naam snel gevonden.
Programmapunt 1: schaf de EU en de euro af
Programmapunt 2: als punt 1 niet lukt, voer dan het onderwijsprogramma uit zoals hierboven geschetst.
Programmapunt 3: Neelie Kroes eerste Europese Minister van Onderwijs.
Je zult de naam van onze partij tegenkomen op de stemlijsten, als Neelie een beetje meewerkt. En: de naam van onze partij is….

Voordat die onthuld wordt dit. Wifi en ik hebben besproken dat in de naam van de partij onze hoofdpunten helder terug moeten komen, in de juiste volgorde: eerst EU afschaffen en als dat niet lukt punt 2 van het programma. We hebben onze partij dan ook een veelzeggende naam meegegeven

SCIP

In Nederland mag je voor de C een K lezen. Snap je hem?

De afkorting staat voor: Siameze Cats in Power

Dus: heroverweeg je beslissing om niet te gaan stemmen nog eens en kleur het vakje rood bij SCIP. We zijn druk met het ontwerp van onze posters, en wie weet vinden we nog net even tijd en een flinke portie geld voor wat TV-reclame…

Dit bericht is geplaatst in Klare nonsens, Onderwijs, Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *