De laatste stuiptrekkingen…

Ik had vandaag een gesprek met WiFi. Als je het nog niet weet: mijn eigenwijze vrouwelijke Siamees.  Ik vroeg haar namelijk hoe ze het zou vinden als ik haar zou voordragen als voorzitter van de Wereldbond van Siamezen. Of beter: als vrouwelijke voorzitter. Gewoon: omdat ze een vrouwelijke Siamees is en vrouwen nog steeds achterstanden hebben op hoge posities.

Ze keek me aan. Haar voorpoten maken trekkende bewegingen. Ze had dat donkergele vuur in haar ogen, dat zo typisch is voor Siamezen als ze ontstemd zijn. Haar blik drong dwars door mij heen.  Toen schudde ze haar kop.
Ik vroeg nogmaals: is die voorzittersplek wat voor je? Ze knikte. Omdat je een vrouwelijke Siamees bent, mag je dan toch ook een voorrangsbehandeling? Haar klauw schoot uit en miste net mijn neus. Ze siste. Ik meende te verstaan: ‘Ik heet toch niet Bussemaker?’ Ik kan me vergist hebben….

Bussemaker… Dat is die vrouwelijke minister van O, C & W. Ze had weer iets bedacht: 100 vrouwelijke hoogleraren aanstellen in 2017, met een financiële bijdrage van 5 miljoen om dit te realiseren. Gewoon: omdat er in de ogen van Bussemaker vrouwen bij moeten.
Vaag hoop je dan nog dat je ergens wat wijze woorden leest over ‘vrouwen met kwaliteit’ of zo, maar nee hoor. Die vijf miljoen zijn dus waarschijnlijk alleen bedoeld om vrouwen om te kopen.
Kijk, dat is nu wat Bussemaker en Dekker bedoelen met onderwijskwaliteit. Die moet hoger, dus moet je vrouwen benoemen als hoogleraar.

Mevrouw ‘heb’ namelijk uit laten rekenen dat in Nederland slechts 18 % van de hoogleraren van het vrouwelijk geslacht is; daarin zou Nederland hopeloos achterlopen bij de rest van Europa. Dat in België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Denemarken en Frankrijk dat percentage ook onder de 20 % ligt, dat had ze vergeten te noemen.

Tsja, we wisten natuurlijk al dat politici massaal zakken voor de rekentoets. Zou dat voor een begrijpend-leestoets ook gelden? En googelen: daar zijn ze dan vast ook niet sterk in.

Stiekem denk ik nu: zou Bussemaker ook als minister zijn benoemd omdat ze vrouw is? Niet, omdat ze verstand van zaken heeft?

Dit bericht is geplaatst in Onderwijs, Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *