Nee, nee, begrijp me goed: dit gaat NIET, ik wil duidelijk zeggen NIET over de ambtenaren op het Ministerie van Onderwijs. Ook NIET over leden van adviescommissies. Dit gaat over echte kleuters. Van die mensjes van zo tussen de 3 en een half en de zes jaar oud die net hun onderwijscarrière zijn gestart. Die blij zijn eindelijk periodiek aan het ouderlijk toezicht te kunnen ontsnappen, met de wet aan hun kant… Die kleuters dus. Je komt ze tegen op basisscholen.
Sander heeft wat met kleuters. Oh ja, voordat ik het vergeet. Sander is Sander Dekker, de staatssecretaris van Onderwijs… Goed, die Sander dus, die heeft wat met kleuters.
Onlangs heeft hij ernstig bezwaar gemaakt tegen het in zijn ogen te grote aantal kleuters dat een verlengde kleuterperiode kreeg voorgeschreven. Een soort kleuter-zitten-blijven dus.
Sander zuigt dat niet uit zijn duim (tijdig afgeleerd op de kleuterschool; ja, ja, die bestond toen nog). Er ligt een heus onderzoeksrapport aan zijn kleuterzorgen ten grondslag (https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2016/06/01/achtergrondrapportage-bij-handreiking-doorstroom-van-kleuters). De statistieken zullen dus wel kloppen (hoewel ik tegenwoordig wel twijfel aan de kwaliteit van onderzoeken: zou dit onderzoek ook het gewenste antwoord geven)?

Ik wil wel geloven wat er in het rapport wordt geconcludeerd. Als je zuiver nadenkt over het feit dat een kleuter, die aan het eind van groep 2 nog niet voldoet aan de toelatingsnormen voor groep 3, niet per definitie een heel jaar groep 2 opnieuw moet ‘beleven’ om klaar te zijn voor groep 3: daar zit wat in. En dat er dus meerdere instapmomenten zouden moeten zijn in groep 3, logisch toch? Was dit ook niet wat de bedoeling met de basisschool was: een ononderbroken leerweg?
Die basisschool is gestart in 1985, het jaar van opheffing van de kleuterschool. Vanaf toen kon het gerealiseerd worden. Nu leven we in 2016, en haalt Sander een oude koe uit de sloot en verhaalt het als hij eindelijk het licht heeft gezien… Onder welke steen heeft ie al die tijd gezeten?
2016: 31 jaar na de start van de basisschool… Kijk, als Sander nu vorig jaar een feestje had georganiseerd ter viering van het 30-jarig bestaan van de basisschool… Menig groep3-leerkracht had hem kunnen vertellen dat menig kleuter groep 2 over moest doen. Dan had Sander de onderzoekscommissie een effectiever onderzoek kunnen laten: “Geachte commissie, zoek uit hoe het kan dat in 2015 de basisschool nog steeds niet een ononderbroken leerweg voor kleuters kan garanderen?”
Ik vermoed dat ik een deel van het antwoord al ken: wie meer instapmomenten in groep 3 wil realiseren moet boter bij de vis doen. Niet een voorbeeld van enkele scholen noemen die het op hun manier al voor elkaar hebben, maar gewoon: boter bij de vis. Dus:eisen stellen en geld op tafel leggen…
Maar dat is wel vaker het manco in de redenering van Sander. Grote woorden, lege portemonnee. En dan het liefst met de neus op TV.
Nee, Sander: trek de grote broek maar gauw uit of trek de portemonnee!
Een ander probleem wordt niet benoemd. Daar zou eens onderzoek naar gedaan moeten worden! Mijn kat Wifi heeft veel te lang gekleuterd. Zo lang, dat het vermoedelijk de rest van haar leven een kleuter blijft. Komt niet verder dan een beetje in bomen klimmen, op muizen jagen, vogels laten schrikken en dergelijke. Zal nooit een steentje bijdragen aan de economie, is als werknemer een volslagen mislukking en een kostenpost voor de maatschappij. En dat dan domweg omdat nooit onderzocht is wat Siamezen nodig hebben aan onderwijs.
Ja, Sander: daar ligt echt onderwijsterrein braak! Tijd voor boter bij de ….
Eh, doe dit keer maar geen vis…