Wie had dat ooit gedacht?

Als je ons (Wifi en mij) aan het begin van dit jaar gevraagd had wat we van dit land vonden, waren we vast beiden gematigd enthousiast geweest. Immers: honger hoef je er niet te lijden, vrijheid is groot, voorzieningen prima, en er valt voldoende te beleven.
Nu is er een half jaar voorbij, en we zitten samen regelmatig voor het raam, de buitenwereld in te kijken. Het is dan wel een buitenwereld aan de grenzen van dit Nederland, maar dat maakt niet zoveel uit. Via radio, TV, Twitter en Facebook en sinds kort ook Catchat worden we continue op de hoogte gebracht.

De tegenstellingen in ons mooie land groeien met de dag. Een gebeurtenis in Amerika zorgt hier voor voortdurende demonstraties met de naam Black Lives Matters. Wifi en ik zullen zeker niet ontkennen, dat dat zo is.
Maar, en vraag het hier maar na: onze Wifi zou ook wel wat meer aandacht willen voor het leven van katten. Zij immers staan, ook deze eeuw nog, onder grote druk van honden, en tegenwoordig zelfs wolven! Is er iemand die zich het lot van katten aantrekt?

Demonstraties: van Black Lives Matters is het inmiddels acties tegen de slavernij.
Oude monumenten worden beklad; straatnaamborden moeten verdwijnen. Musea moeten worden hernieuwd. Zwarte Piet mag niet meer. Alsof met zulke daden de geschiedenis verandert. Natuurlijk: bezinning op vroeger kan nooit kwaad. Toch gaat het vaak om schadevergoeding, en dat is flagrante onzin. Waarom zouden (laat ik maar zeggen: allochtonen, ik kan zo 1-2-3 niets anders bedenken), allochtonen dus voor de daden van mijn verre voor-voor-voor-vaderen een schadevergoeding of een excuus moeten hebben, terwijl hun eigen voor-voor-voor-ouders maar wat blij waren wat te kunnen verdienen aan de verkoop van eigen mensen voor de slavernij? En waarom zouden de daden van Piet Hein nu plots in een ander daglicht moeten staan?

De rechter verbood vrijdagavond 19 juni 2020 een demonstratie op het Malieveld. In de maanden ervoor werd er van alles en nog wat toegelaten: protesterende boeren, protesterende onderwijzers, protesterende klimaatfanaten… Alles kon. Alles mocht. De democratie in volle glorie.
Tot vrijdag 19 juni 2020. Een demonstratie van vredelievende, bloemendragende, democratie-liefhebbende mensen (gericht op het terug winnen van democratische grondrechten) werd verboden. Een kort geding veranderde de mening van de autoriteiten niet. Het was NEE en het bleef NEE.
Femke Halsema (inmiddels Falsema) mocht met 14.000 man op de Dam staan zonder gevolgen (een demonstratie van Black Lives Matters), maar vredelievende Nederlanders werd niet toegestaan op te komen voor eigen grondrechten. 100 bloemenleggers werden opgepakt.

Dit land is ver weg gezakt. Stop met commentaar op Hongarije of Polen, heren en dames politici! Ook wij worden geregeerd door politici, die het met de democratische waarden van Thorbecke niet meer zo nauw nemen. Daarover de volgende week….

Dit bericht is geplaatst in Levenslessen, Muizenissen, Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *