Het is eind augustus 2020. De vakantie zit er op. Anders dan anders, dat wel.
In mijn vorige bijdrage schreef ik over toenemende tegenstellingen in onze samenleveving: Black Lives Matter (alsof dat van gelen of blanken er niet toe zou doen) en rond corona is het helemaal bingo, wat betreft onenigheid. En begrijpelijk. Want: wat is het echte verhaal? Immers: de kille cijfers zijn niet onrustbarend. Er komen steeds meer vragen naar boven bij de schrijver, die daarbij echt niet ontkent dat het echt heel vervelend kan zijn als je er ziek van wordt.
Toch is er wat aan de hand met dit verhaal. Willen jullie eens met mij meedenken?
De Brabantse ziekenhuizen liggen vol, honderden operaties worden afgezegd om plaats te maken voor nieuwe, acute patiënten. Vanuit ziekenhuis Bernhoven worden patiënten naar buiten Brabant verplaatst. Zorgpersoneel draait dubbele diensten. ,,De situatie is ernstig”, zegt een woordvoerder van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Maar ook ziekenhuizen in andere delen van Nederland slaan alarm. ,,Zo erg hebben we het nog nooit meegemaakt”, stelt het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn.
Dit is een tekst uit het voorjaar van…. Ik hoor het je denken: dat moet wel het voorjaar van 2020 zijn geweest, toen het direct na carnaval in Brabant immers helemaal misging.
Maar nee: deze tekst werd gepubliceerd in het AD, in februari 2018. 9444 mensen stierven toen, in 18 weken tijd. (https://www.ad.nl/binnenland/waarom-de-griepgolf-van-2018-vooralsnog-dodelijker-was-en-we-ons-nu-toch-meer-zorgen-moeten-maken~adf64efb/?referrer=https://www.google.com/
Raar toch? Geen lockdowns, geen sluiting horeca, geen opsluiting van ouden en kwetsbaren in verpleeghuizen?
Er wordt nu, eind augustus, gesproken over een aantal coronadoden van rond de 9500 in Nederland. Let wel: voor een groot deel mensen met onderliggende kwalen, waarbij je terecht de vraag mag stellen of corona niet slechts de druppel was, en of een ‘gewone’ griepgolf niet het zelfde effect zou hebben gehad.
Nog meer vragen:
– als geconstateerd wordt dat bijvoorbeeld obesitas zo’n belangrijke mede-oorzaak is, dan zou je toch mogen veronderstellen dat van regeringswege meteen een pakket maatregelen zou zijn ingezet om de gezondheid van de mensen op een hoger peil te krijgen? Immers: ‘ouderen en kwetsbaren’ zijn toch een doelgroep van beleid? Toch spat de reclame voor dubbele hamburgers nog steeds van de tv-schermen….
– in het AD wordt op 8 augustus jl het volgende gezegd:
De taak van journalisten is om beleidsmakers te ondervragen en controleren: niet alleen of ze te weinig doen, maar ook of maatregelen wel effectief zijn, of niet te ingrijpend. Maar: is het dan ook zo dat de media zich dit voorjaar hebben onthouden van het ontkennen van een angstepidemie?
– de overheid nam de beslissing ‘ouderen en kwetsbaren’ op te sluiten in verpleeg- of verzorgingstehuizen (dat is op zich al een onwettige daad, gericht tegen volwassen mensen).Vervolgens liet dezelfde overheid na personeel en vrijwilligers van deze instellingen te voorzien van beschermingsmiddelen. Dat had de dood tot gevolg voor 2000 ‘oudere en kwetsbare’ mensen. Wettelijk zouden we zeggen: dood door schuld. Toch tot nu toe: geen excuus. Is dat niet raar?
– Steeds meer artsen, virologen, biomedici etc zetten vraagtekens bij het huidig coronabeleid; de kernvraag van velen van hen is: hoeveel andere patiënten moeten we nog opofferen aan corona-beleid?
Afsluitend een nadenkertje, eentje waar hier, in onze rijke samenleving niet bij stilgestaan wordt: hoeveel hongerdoden telt 2020 tot aan dit moment?