Gehoorzaam of in paniek?

Wij Nederlanders… Nooit gedacht dat we zo’n gehoorzaam volkje zouden zijn. Altijd heeft er wel iemand commentaar, altijd staat er wel iemand te schreeuwen (of het nu om een belastingmaatregel of over Zwarte Piet gaat), maar Corona: dat is andere koek.
Begin dit jaar klonk er nog wel wat stoere taal: alleen China (komt er van als je het vlees open en bloot op de markt hebt liggen), Italië (tsja, dat heb je ervan als je macaroni in de open lucht eet), Oostenrijk (zie je wel, nergens goed voor, dat apres ski)… Maar toen de kwaal Brabant binnenviel (als aanval op het carnaval): toen ging de beer los.

Of liever: de virologen. Natuurlijk begreep het kabinet dat je Nederlanders enigszins moet masseren tot goede daden. De term ‘intelligente lockdown’ werd uitgevonden, en dat klonk allicht sympathieker dan dat de boel op slot ging.

Maar: hoe sympathiek en intelligent ook; de conclusie is natuurlijk alleen maar: eerst rennen we met z’n allen naar de winkel voor wc-papier (ik eerst, nee ik), en daarna struinen we het hele internet af om nog een webcam te bemachtigen.
Verder: paniek alom. Ik kan me nog niet met een koude neus naar de supermarkt begeven of ik word al aangekeken alsof de builenpest heeft toegeslagen. En als ik ’s morgens naar het werk rijd ben ik zo ongeveer de enige op weg (de lepralijder onderweg naar zijn ondergang).
Zelfs zoveel paniek, dat (tegen elk redelijk advies in) de scholen dicht moesten…

Plotseling bedenk ik: zijn we dan wel zo intelligent? Sociaal? Zijn er mensen die nadenken over de vraag of virologen het beste met ons voor hebben (of de dollartekens al in de ogen hebben bij de aanschaf van farma-aandelen)? Wat betekent het dat een minister-president beweert dat er een ‘nieuw normaal’ is en dat het oude nooit meer terug komt (is de man eindelijk helderziende geworden)? Wat betekent het, dat een gewezen onderwijzer, nu omhoog gevallen naar het ministerschap en daarom blij op exotisch schoeisel) ons dwingend voorhoudt dat het pas weer een beetje normaal wordt als ‘er een vaccin is’? En die nu met een noodwet komt die dwingender is dan wat in Hongarije of Polen het volk overkomt? Betekent het dan straks dat in ons land vrijheden definitief door de overheid worden beknot, nog meer dan het al was?

Gehoorzaam… Ja, dat wel. Angsthazen, dat ook. Mijn kat, de vrije Siamees, is inmiddels ook bestempeld tot potentiële virusverspreider. Toch is het geen angst-kat. Ze beweegt zich vrolijk voort door het voorjaar: vangt vogeltjes, plaagt duiven, vist naar kikkers, jaagt op egels. Kortom: gewoon wat het beest altijd doet. En als de jacht klaar is: slapen. Geen anderhalve meter, geen genies in de elleboog, geen zakdoekjes: gewoon, des kats.
Stel je voor dat er een kattenkabinet zou zijn dat haar vrijheid zou beknotten: ze zou er meteen de Bond van Vrije Siamezen op af sturen.
De anderhalve-meter-samenleving? Ben je nu helemaal van de katten besnuffeld?

Dit bericht is geplaatst in Levenslessen, Muizenissen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *