Een toon die bijdraait?

Het is zondag 6 september. Kranten en tijdschriften om me heen, een boek dat klaarligt. De zon schijnt, en alle grappen over Grapperhaus zijn bekeken (ik zou me kapot schamen als zulke humor over mij verspreid zou worden). Het is duidelijk: er zijn vele restjes geloof in politici deze week verdwenen, als sneeuw voor de zon.

Wie het nieuws volgt in de geschreven media ziet zo langzamerhand de toon veranderen. Niet de nieuwe geloofsartikelen van Rutte en de Jonge voeren nog de boventoon. Er worden zo langzamerhand èchte wetenschappelijke feiten benoemd, dan wel genoemd als bijzondere zaken.

HP de Tijd: 9 manieren om corona te voorkomen. A ha: dat kan dus: corona voorkomen! Je moet er wel wat voor doen: gezond eten, vitamine D opdoen in de zon of slikken, je lichaam fit krijgen… Nog steeds heb je geen garantie tegen het krijgen van corona. Maar: die heb je ook niet tegen verkoudheid of …. Ja, precies: een griep.

De Volkskrant van 5 september: een artikel met de titel ‘Onaantastbaar voor het virus’, waarin goed wordt uitgelegd hoe een goed werkend immuunsysteem reageert op Covid-19. Bovendien kun je hier leren hoe je immuunsysteem werkt. Met die kennis gewapend krijg je zèlf corona onder de duim.

Zelfde krant: ‘Derde krachtveld, de zaak van de onkwetsbaar Kenianen’. Wat ik me al heel lang afvroeg is waarom er zo weinig nieuws uit Afrika of Azië bij ons op tafel komt. Wel: hier is het nieuws, inclusief uitleg. De aangeboren afweer helpt Afrikanen door de ziekte heen! Vraagje: zou het vaccineren tegen van alles en nog wat ons eigen afweersysteem dan juist verzwakken?

Ook het Financieel Dagblad heeft dit weekend een bijdrage, waarin vraagtekens worden gezet achter het nut van de anderhalve-meter, en dat door gerenommeerde internationale wetenschappers.

En zo is er meer. Vraagtekens achter de economische gevolgen, vraagtekens achter de testkwaliteit, vraagtekens achter ventilatie, vraagtekens achter de gevolgen voor de jeugd en studenten….

Wat ik in mijn kennissenkring tegenkom is ook schrijnend: jonge mensen, actief als zzp’er met een klein bedrijf, die nu door al die meer of minder onzinnige angst hun jong bedrijf ter ziele zien gaan, inkomsten derven en soms smeken om eerdere betaling….

Waarom vasthouden aan een beleid, dat steeds meer twijfelachtig wordt?

Dit bericht is geplaatst in Levenslessen, Muizenissen, Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *