Zinderend

Inmiddels zoemt het ook in het oosten des lands door de gangen: bijna zomervakantie… Nog even dit, nog even dat. Afscheid groep 8. Schoonmaken kleutermateriaal. BBQ-tje hier, afscheidsetentje daar. Afwerken rapporten. Opruimen school. Nog even, en dan….
Komende week zal dat zinderen aangevuld worden met een portie weldadige zomerhitte!

Thuis heb ik een kat. En twee pubers. En vrouwlief. Volgorde valt over te twisten. Die kat, dat komt straks.
Twee pubers zijn van het type HAVO-VWO. De een werkt hard, de ander ziet het leven zonnig in. Ook voor hen begint de zomervakantie op 21 juli, net als de vakantie in het basisonderwijs.
Nu zit ik me af te vragen: komt er dan nooit een onderwijsinspecteur in een van die laatste schoolweken op zo’n school voor voortgezet onderwijs? Want waar bij mijn vrouw en mij het lijntje tot op de laatst schooldag strak staat, rommelen ze daar in het VO de laatste weken wat door tot de laatste schooldag.
Natuurlijk: de toetsen van de laatste toetsweek moeten worden nagekeken, er moet een rapport worden gemaakt, er zijn rapportbesprekingen… Maar ondertussen zitten die pubers van mij het grootste deel van de dag al thuis. En zijn ze al naar school: je wilt niet weten met wat voor onzin ze nog worden beziggehouden! Zo kost het inleveren van boeken welgeteld een hele schooldag! Het aantal werkuren van die pubers daalt beneden mijn vakantieniveau….
Ik zou niet weten waarom een docent in het VO meer betaald moet krijgen dan eentje in het basisonderwijs. Het zit hem niet in de uren lesgeven.

you bloody fool

Dus Sander: jouw smoes voor de niet-gelijke betaling was dat VO-studenten met pubers werken… Dat zal wel. Ik merk er niets van. Ja, wel van die pubers, maar niet van het lerarenwerk.

Ik heb ook een kat. Die heeft nooit last van vakantie-zinderen. Dat is ook niet vreemd. Het beest heeft altijd vakantie. Die kat van mij heeft de beste CAO ooit bedacht.
Stel je voor: ’s morgens opstaan wanneer je maar wilt. Eten staat altijd klaar. Je komt en gaat wanneer je maar wilt. En als je niet wilt ga je liggen luieren. De verhouding luieren-opstaan is ongeveer 90-10. Als je geaaid wilt worden loop je langs benen te strijken. Als je lekker eten wilt loop je langs benen te strijken. Je vermaakt je met het vangen van vogeltjes en muizen.
Waarom kijken die lui van de onderwijsbonden niet beter naar de BvS (Bond van Vrije Siamezen)?

Vakantie. Heerlijk. Hoe meer ik er aan denk, hoe meer ik er zin in krijg. Ik heb maar één angst. Dat het nog sneller voorbij zal zijn dan vorig jaar. Soms wilde ik dat ik kat was.

Dit bericht is geplaatst in Kattenklets, Professie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *