Heerlijk, die nieuwe ‘oude’ onderwijscao van 2014. Maar goed dat ie nog niet vervangen wordt, ben er nog niet eens aan gewend. Nog eens goed bestudeerd, met de ppt erbij.
De eerste eye-opener is er al: dit nadenken over de cao valt niet (!) onder de opslagfactor (ik neem aan dat je al weet wat dat is). Het is slechts nadenken wat ik doe, dus of dat dan wel onder professionalisering valt… Voor het geval dat heb ik hier een notitieblokje liggen, waarin ik nu deze nadenktijd ga opschrijven. Nu ik er over nadenk: het is zondagmiddag; zou het dan overwerk zijn? Vast niet, want ik denk vrijwillig na in vrije tijd, daar kan de werkgever ook niks aan doen. Maar stoppen met denken….
Nog eentje. Als ik ooit nog eens een handelingsplan moet opschrijven of een groepsplan moet uitwerken…. Dat valt ook niet (!) onder de opslagfactor…, dus dat is dan weer een losstaande taak. En dat, terwijl we net de afgelopen jaren hard hebben gewerkt aan de 1-zorg-route, waarin ‘we’ hebben bedacht hoe ‘we’ al die eisen op papier zouden moeten uitwerken; past dat nog wel in de resterende taaktijd?
Bij al dit professionaliseringsdenken kwam ik een derde eye-opener tegen. In de cao staat dat er een persoonlijk scholingsbudget is van 500 euro; je begrijpt dat ik daar best enthousiast over was. Misschien had er een weekendje ‘coaching-the-cat’ ingezeten, ware het niet dat dit scholingsbudget niet (!) persoonlijk is in de zin van ‘ik mag bedenken welke scholing ik daarmee volg’ of ‘uitvoer’. Dat hebben de werkgevers geweigerd omdat het veel te veel zou gaan kosten. Dus nu zijn het twee uren professionalisering geworden die de werkgever mag invullen. Wel in overleg, dat dan weer wel.
Dat laatste (die 2-uren-professionalisering) is trouwens wel spraakmakend en zegt ook een heleboel over de praatjes-voor-de-vaak van onze onderwijsminister. Die schrijft rustig op dat die 500 euro een persoonlijk professionaliseringsbudget is (zie: kamerbrief-over-onderwijsakkoorden-samen-werken-aan-het-onderwijs-van-morgen.pdf, te vinden via Google).
Een brief van de voorzitter van de Aob aan de fractievoorzitters van de politieke partijen en aan de leden van de Vaste Kamercommissie voor Onderwijs schept helderheid. Nee, dat budget van 500 euro voor professionalisering is niet persoonlijk (het is niet zo dat je kunt zeggen: ik heb 500 euro en die wil ik zus en zo besteden). De bondsvoorzitter maakt klip en klaar dat de onderwijsbesturen dit hebben tegengehouden.
De brief van de Aob is trouwens best een brief die het lezen waard is http://www.aob.nl/doc/592720wd.pdf; er staat nog wel wat meer in over de werkwijze van deze minister samen met de werkgeversorganisaties. 1,5 miljard minder voor onderwijs, met name ten koste van koopkracht van onderwijspersoneel (8 % achteruit), en daarmee de sector die de grootste klappen kreeg volgens het CBS. Die brief kun je vinden op ; lees hem en je weet precies waar je aan toe bent voorlopig: de minister staat aan de kant van de onderwijsbesturen. Logisch, want onderwijspersoneel mag geen cent extra kosten. Het kost al genoeg om die onverlaten eindelijk tot professionals om te scholen, net waar?
Nee, dan de cao 2015-2016 voor de Bond van Vrije Siamezen. Allereerst: als onderhandelaar aan de werkgeverskant hoef je je geen illusies te maken over multi-uitlegbare teksten. Geen letter is voor meerdere uitleg vatbaar: een Siamees is een keiharde onderhandelaar. Als die de tanden ergens inzet staan de merken erin. Wat er staat, dat staat er, en anders zetten we de klauwen er nog eens in. Wie niet serieus is wordt weggeblazen.

1659 uur voor een fulltime baan? Bekijk het. Bij 40 weken werken betekent dat 8 uren actief zijn… Geen sprake van: 4 uren per etmaal in de benen is meer dan genoeg. De werkgever moet niet klagen: de Siamees zeurt ook niet om werktijdverkorting.
Maar 1 keer een pauze van een half uur op een werkdag? Ben je nou helemaal? Draai het maar om: Een half uurtje werken per 4 slaapuren, meer dan genoeg! Slechts twee uren professionalisering per week? Hoe denk je dat een Siamees vogeltjes leert vangen? Dat kost tijd en energie. Twee uren per week, amme hoela…
En dat 40 uren verlof per jaar om toch te werken, dat gaat er bij een Siamees niet in; je hebt verlof of je hebt het niet. En het recht op slapen is stevig verankerd!!Een arbeidsvoorwaarde afschaffen? Dat kan. Maar daar komt dan wel wat voor terug, driebubbeldwars.
Kortom: een heldere cao, geen kleine lettertjes en stevige regels! Daar houdt een Siamees van.