Onderzoekend leren

Loop ik de bieb binnen, ligt daar zo maar een boek op mij te wachten. Gewoon: het ligt er en het kijkt me aan. Kijk maar…
‘Onderzoekend leren’. Komt dat even goed uit! Dat kan ik wel gebruiken voor de opvoeding van mijn kat.

Een kenmerk van een kat is: ze kijkt de kat uit de boom. Ja, inderdaad een rare manier van zeggen, maar ik leg het uit. Als bij ons in de tuin een hond verkeert, verkiest de kat een van de drie bomen. Niet nadat ze van haar ergernis kennis heeft gegeven en wat blaastechnieken heeft geoefend. Waarom in de boom? Gewoon: heb je wel eens een hond in een boom gezien? Niet, toch?
De hond, die onlangs mijn tuin (en het territorium van de kat) betrad was zich niet bewust van enig kwaad.  Het beest was er gewoon, opeens, met bazin. Zonder kwade bijbedoelingen, gewoon: omdat het moest van de bazin.
Mijn kat was meteen van slag. Sissend, blazend, en dikke staart: wat die hond dan wel niet dacht, door zijn poten te verplaatsen in haar tuin! Stom beest! Maar ja, het was een husky, en die pak je niet zomaar zijn lurven… De kat verplaatste zich dan ook fluks naar een hoger niveau om vandaar blijk te geven van haar ongenoegen. Slim, sluw, stom… Wie het weet mag het laten weten.

Oké. Een kat kan dus uit ervaring zeggen: als ik in een boom ga zitten kan de hond niet bij mij komen. Ze heeft ook de ervaring dat ze, als ze een vogel wil vangen, soms ook in de boom moet klimmen.
De kat zegt dus eigenlijk: ‘uit onderzoek blijkt….’.

Is er ook sprake van een stappenplan? Nee, hoogstens een klauterplan, waarbij het plan niet veel meer behelst dan de hoogte waarop je als kat tenminste moet zitten om geen last van de hond te hebben.
Is er ook sprake van onderzoeksopdrachten? Nee, de kat laat zich niet sturen, tenzij er een hond in de buurt is. Stuurt de hond de kat de boom in? Ook dat niet; de hond is van nature gesteld op gezelschap, de kat niet, zeker niet van het gezelschap van honden. Toch gaat de kat, om twee redenen:
1. Ze heeft de pest aan honden (met hun gehijg en gekwijl) en
2. Ze heeft de pest aan indringers op haar territorium, vooral die indringers die haar de baas zijn.
Katten zijn gesteld op slaap, voer en warmte (als ze dat laatste nodig achten), maar zeker niet op indringers!

Toch heb ik het boek aangeschaft. Wie weet is het goed voor mezelf en mijn eigen ontwikkeling. Misschien kan ik, na studie, mijn kat beter begrijpen en aansturen. Zo niet, dan is de kat verloren.
Ik ga mijn nieuw vergaarde kennis dan wel toepassen op leerlingen. Wie weet zijn zij nog leerbaar….

Dit bericht is geplaatst in Kattenklets, Onderwijs. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *