
Kijk: daar zit ze: Wifi de onderhandelaar. Een slimme Vrije Siamees, nog even de tekst bestuderend van de eerste op schrift gestelde cao van Bond van Vrije Siamezen. ’t Is een spel voor kat en muis, maar geen afspraken voor de katse violen! Het spek zien, maar ook krijgen…. Geen kat in de zak, we maken het beest niks wijs!
De cao…. Je raakt er niet over uitgepraat. We willen niet weten hoeveel woorden er al gewijd zijn aan de uitleg van de onderwijs-cao. De afspraken waren nog niet gemaakt of het gebakkelei begon al direct: wat er staat is zo duidelijk dat de partijen die het opschreven er al meteen een verschillende uitleg aan hebben gegeven. Tot nu betekent de nieuwe cao eigenlijk alleen nog maar: de BAPO is afgeschaft, en het netto loon is met 1,2 % opgehoogd.
Mocht je al denken dat het binnenkort, bij de eerste poging tot uitvoering, duidelijk gaat worden wat de consequenties zijn, laat je dan meteen uit de droom helpen. Of liever: vergeet het dromen en ga zelf lezen. Bijvoorbeeld het blad Schooljournaal van het CNV (waarin de nieuwe cao nu wel een pagina lang aandacht krijgt). De Onderwijsbond is inmiddels aan het ontwaken.
Wat zegt de voorzitter van de bond erover: “De 40-urige werkweek is bedoeld als instrument om de werkdruk inzichtelijk te maken, maar nu verandert het in rap tempo tot een werkdrukverhogend instrument”. Hoe dat zo?
Hier en daar horen medewerkers dat ze twee weken van de zomervakantie moeten inleveren voor werk, er zijn er die adv en compensatiedagen kwijt raken, parttimers moeten meer uren gaan werken… Daarnaast: elke werknemer moet afspraken maken over uren en taken, overuren compenseer je bij voorkeur vóór de volgende vakantie (en niet in de volgende vakantie!)…
En voor wat betreft de medezeggenschap is bedacht: kies tussen basis- of overlegmodel.
Wie heeft er toch zulke voor-meerdere-uitleg-vatbare afspraken gemaakt namens o.a. mij?
1659 uur delen door 40. Een beetje onderwijzer moet dat kunnen. En ja, dan kom je op ongeveer 41 en een halve week….
Er zijn maar drie voorwaarden:
– iedereen houdt zich aan de 40 uur per week (en elke bovenmatige minuut wordt verrekend) èn
– er vindt een grondige bezinning plaats op taken en verplichtingen.
O ja, de belastbaarheid met taken wordt aangepast aan de zwaarte van groepswerk…