Arbeidsvoorwaarden BvS

Waar ben ik aan begonnen…. In het kader van de 1 maart startende onderhandelingen met de Bond voor Vrije Siamezen voor de Siamezen-cao per 1 augustus 2015, heb ik mij eerst maar eens verdiept in de cao, zoals die voor mijzelf geldig is… Nou, dat kan geen kwaad. Nu ik zo langzamerhand alle goedgekeurde teksten bij elkaar heb gesprokkeld (en daarmee zelf een boekje in elkaar kan draaien) snap ik er soms echt geen hout meer van.

Neem nu alleen de tekst over Werkdruk; daar krijg je toch echt hartkloppingen van:

Wat is het voordeel van een 40-urige werkweek in vergelijking met de normjaartaak?
Door de 40-urige werkweek wordt beter zichtbaar welke werkzaamheden in een week worden gedaan en daardoor ook wanneer er sprake is van overwerk. In deze cao is vastgelegd dat overwerk gecompenseerd moet worden. Dit dwingt schoolleiders ertoe een goede jaarplanning te maken en met elke werknemer afspraken te maken over wat er van hem of haar wordt verwacht. Ook maakt de 40-urige werkweek inzichtelijk of er mogelijk te veel taken op het bordje van de school liggen. Wanneer er te vaak wordt overgewerkt, moet het team in gesprek en beslissen welke taken daadwerkelijk bij het primaire proces van de school horen (rekening houdend met de identiteit en de visie van de school), welke taken kunnen worden overgedragen aan de ouders en welke taken komen te vervallen. 

Gaat iedereen in het onderwijs nu 40 uur werken?
Ja, de 40-urige werkweek geldt voor al het personeel. De maximale jaartaak blijft wel gewoon 1659 uur.

Als ik het goed begrijp krijg je minder werkdruk, maar het aantal werkuren blijft gelijk. Dat krijg je voor elkaar door met je werkgever goede afspraken te maken (in wiens zijn tijd?) over wat er van mij wordt verwacht. Als ik vervolgens teveel overwerk (wat is overwerk?) moet ik gecompenseerd worden. Als iedereen te vaak overwerkt, moeten er taken geschrapt worden.

Zo vat ik het goed samen, toch? En dit moet allemaal binnen 40 uur per week, incl mijn persoonlijke twee uren nascholing. 40 weken x 40 uren = 1600 uren. Oh, maar dat past niet…. Dan moet er dus nog een vakantieweek af, en nog een halve vakantieweek. Zou ik toch nog wel 41 en een half uur mogen werken in de week (want dan is het genoeg)… Maar als mijn collega’s niet langer dan 40 uren willen werken dan?
En die twee uur professionalisering in de week? Wat is dat precies? Telt dan ook als ik achter in de klas van mijn collega wijzer probeer te worden? Of als ik een excursie naar Naturalis voorbereid? Of als ik met een kopje koffie rechts en een vakblad links in de personeelskamer zit?

Het zweet breekt me uit als ik denk aan de eerste ronde van onderhandelingen met de Bond van Vrije Siamezen. Als die ook over werkdruk gaan beginnen, of over duurzame inzetbaarheid?

Wat heb ik als werkgever te bieden, behalve elke dag een nieuwe bak voer (van goede kwaliteit, dat wel), een bak om in te pitten (zou dat onder duurzaam verlof vallen?), regelmatig frisse lucht?
Zullen ze beginnen over een de hoeveelheid vierkante meters van een territorium, met een minimale hoeveelheid gevogelte per dag? Of over katvriendelijke terreinbewaking zonder kans op elektrocutie?
Wat zouden Siamezen verstaan onder compensatie van werkdruk? Over fitness in de tijd van de baas? Of zouden ze beginnen over verplichte massagesalons op de werkplek? Over minstens twee behandelingen met haarborstels onder werktijd?

Bekijk het! Ik ga er vol in met die Bond. Afgelopen met dat eisen stellen, met het luie gat op een hete kachel! Hup, aan de bak; hoezo werkdruk! Zorg zelf maar voor een goed gevulde voerbak, voor een verse aanvoer van divers pluimage, voor frisse lucht en een schijtplek. Ik bepaal wel hoe groot je territorium is en wat je binnen de verwarmde ruimten mag….

Dat worden korte cao-onderhandelingen!

Enneh… die onderwijs-cao: een beetje opschieten, jongelui. De volgende cao staat al weer voor de deur. Hoe zo werkdruk?

Dit bericht is geplaatst in Kattenklets, Politiek, Professie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *