Zoals ik in mijn twee eerdere onderzoeksverslagen concludeerde dat de 1-keer-plassen-per-twee-uren-norm een enorme hoeveelheid effectieve onderwijstijd kost (in een omvang van 13.500 fte’s per jaar), en bovendien vast heb gesteld dat het hanteren van deze norm een flinke bijdrage kan leveren aan de duurzame school, wil ik in deel 3 van mijn onderzoek kort tijd besteden aan de vraag of er een relatie bestaat tussen de plasnorm-op-school en de ontwikkeling van (farmaceutische) producten.
We hebben in het eerdere onderzoek geconstateerd dat jaarlijks een hoeveelheid urine beschikbaar komt van bijna 70.000.000 liter jaarlijks. Bedenk goed: dat is dus in totaal 70.000.000 literpakken vol. Een aspect dat binnen dit onderzoek onderbelicht zal blijven is dat er ook sprake zal zijn van bijproducten van de plasnorm; dat zal in een later stadium apart bekeken moeten worden.
Het is bekend dat het Ministerie van Onderwijs zich de komende jaren, samen met de onderwijsraden, zal richten op de ontwikkeling van meer ontdekkend en onderzoekend leren. Zelf ben ik een groot voorstander van de doorontwikkeling naar ‘de ondernemende school’, waarbij Unilever, Philips, Akzo en DSM samen met de Universiteit van Wageningen, zullen worden uitgenodigd te investeren in zo’n ondernemende basisschool in ruil voor patenten op resultaten van onderzoek.
Ongetwijfeld zal bij deze ondernemingen met belangstelling worden gekeken naar dit onderzoek. Immers: ook al zou maar een deel van de literhoeveelheid urine beschikbaar komen voor onderzoek in de groepen 7en 8, dan is de kans op doorbraken bijzonder groot (zowel in letterlijke als figuurlijke zin).

De school die, samen met leerlingen, wezenlijk bijdraagt aan effectief onderzoek van urine (en de eventuele bijproducten), en producten zal kunnen ontwikkelen die bruikbaar zullen zijn binnen de gezondheidszorg en de farmaceutische industrie, zal daarmee extra inkomsten kunnen genereren voor de onderwijssector in het algemeen en de eigen leerlingpopulatie in het bijzonder (immers: de producenten van de grondstoffen!).
Zie het als een kans: de ondernemende school als opstap naar een gezondere wereld!