Duurzame kater

Vrijdagmiddag. BAPO-middag vanouds. Dat mag nu niet meer zo heten. Nu ben ik op vrijdagmiddag aan het verduurzamen. Een soort ‘met windmolentjes lopen’. Wat dat betreft zijn we in het onderwijs helemaal bij de tijd.Op zo’n middag heb je heerlijk tijd voor achterstallig krantenpapier. Dat stapelt zich door de week op (niet duurzaam), dus moet je er wat mee. Gauw even doorbladeren, met het oog op de koppen.

Ah, daar staat ie weer: Dekker. Dekker op matje om privacy van basisscholieren. De stiekemerd had een rapport, waarin stond dat de privacy van basisschoolleerlingen werd geschonden, stiekem ergens op een paginaatje achteraf op een website gezet, en het niet naar de Kamer gestuurd. En ja hoor: het hele stelletje in de Kamer had plotseling weer wat te doen. Kijk daar heb je ze weer: Loes Yopma (PvdA), Michel Rog (CDA). En op Twitter meteen nog meer vogelgetetter…
En denk nu maar niet dat ze blij waren met z’n rapport.
Loes Ypma: “Als de staatssecretaris een beetje politiek gevoel heeft, kon hij inschatten dat dit een probleem zou worden.”

Nou, jongens, als je nu nog eens op die tuttebel gaat stemmen, dan snap ik er niks meer van. Vorig jaar, mei-juni-juli-augustus-september: de kranten stonden vol van Basispoort, de dwang waarmee grote uitgevers scholen dwongen te koppelen met leerlingvolgsystemen om over de juiste leerling-gegevens te beschikken. ICT-ers waarschuwden o.a. tegen privacyschending. Niemand luisterde. Ook Ypma niet. Al die tijd heb je haar niet gehoord. ‘Onderwijsspecialiste’ noemt zich dat. Dat mag. Zo mag ik me afvragen of ze ooit onderwijs genoten heeft. Type achterste-bankje, waarschijnlijk. Volslagen gebrek aan inschattingsvermogen. Bekend bij Turkse geheime dienst.
Nee, ik ben geen vriendje met ‘r. Wordt nooit wat.

Dekker moet nu strafwerk maken van de Kamer. Hij moet een brief schrijven, waar alles in staat. Kunnen ze lekker weer spierballen laten rollen. Je bent onderwijsspecialiste en je wilt wat. Beetje rollebollen met Dekker.

Want het gaat natuurlijk helemaal nergens over. Iedereen weet al jaren dat er gesjoemeld wordt met software. Steeds meer van dat spul wordt via Internet geleverd. Zo ook onderwijsspul. En, omdat leerlingen met dat spul geacht worden te leren, is het wel handig te weten wie wat geleerd heeft. Toch? Zo werkt het toch in onderwijs?

En, als je er toch nog wat lawaai bij wilt hebben: kijk in de pauze eens rond aan de personeelstafel: telefoons van Apple, telefoons van Samsung… Allemaal gekoppeld aan een mailadres, zodat de Amerikaanse NSA precies weet op welk tijdstip jij weer even op Whatsapp zat rond te neuzen, en op welke plek dat was…

Privacy. Prachtig onderwerp. Ik zou het er wel eens met die Kamerleden over willen hebben. Of mijn gegevens wel veilig zijn bij de Belastingdienst. Bij de RDW. Bij het CJIB. Bij het Min van OCW. Bij de AIVD. Bij de gemeente. Want al die instellingen beschikken over mijn gegevens tegen mijn wil in. Ik heb ze niet verstrekt!
Als ze me kunnen garanderen dat mijn gegevens in deze handen veilig zijn, moeten we het ook nog even over Basispoort hebben.

Dekker is maandag in Emmen. Eerst op de Regenboog (Steve-Jobsschool in opkomst), daarna naar het Hondsrugcollege. Mocht je hem nog tegenkomen, doe hem de groeten van Basispoort. Met een glimlach erbij graag.

Ik heb een flinke schram over mijn hand. Twee gaten in mijn neus. Dat krijg je als je niet eerlijk en open communiceert over privacy met je kat. Wat doe je als het beest met op elk oog (mijn oog!) een poot met openstaande nagels heeft geparkeerd en je de vraag stelt: aan wie heb je gegevens verstrekt over mij? Wie heeft je toestemming verleend?
Wat zeg je dan? Tegen een Vrije Siamees met een cursus karate achter de rug? Met twee gele ogen en afkomstig uit Siam?
Ik heb het eerlijk verklapt. Van de dierenarts. Van de chip onder haar huid, van de elektrische installatie bij huis, van het stamboek van geregistreerde Siamezen…. Ze zal inmiddels wel weer bijgekomen zijn van de verdoving. En ik heb mijn ogen nog…

Wifi en privacy. Het rijmt. Da’s dan ook alles….

Dit bericht is geplaatst in Duurzaam, Kattenklets. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *