2018: jaar van de leraar?

Het is alweer 5 januari 2018. Een zalige rust is neergedaald over het land. Vooral ook in de ogen van WiFi de kat, die zich dagenlang in haar mand onder een deken verdekt heeft opgesteld… Zoonlief, anders een voorbeeld van kattenbeschermheer, heeft enkele dagen gekozen voor eigen belang: het verwerken van een behoorlijke hoeveelheid knalvuurwerk, aangevuld met de resterende hoeveelheden van een eerdere jaarwisseling.  Daar zit je dan op oudejaarsavond. Knagend op oliebollen. Een neut op het verleden. Weerspiegelingen in familiekring over wat 2017 bracht. Diepgaande gesprekken over de nabije toekomst: zoonlief die het VWO er bijna op heeft zitten, energiebelastingen, onderwijsactie-rendement in 2018, Trump, @MeToo. En dan er nog maar eens op heffen. Tot de klok twaalf uur slaat, de wereld ontploft en goede wensen klinken.

En dan daalt het stof neer en begint het grote ontdikken. Ja, ja, menig weegschaal heeft zware tijden achter de rug. Sportscholen lopen vol met goede voornemens, tabakswinkels hebben zware weken voor de boeg. Winkelstraten uitgestorven. Gaandeweg starten in de vroege ochtenden weer de motoren van de mensen die de maatschappij op gang houden. En vandaag is het alweer 5 januari. Je moet er al weer aan denken dat je elkaar de beste wensen nog moet doen. Want 2018 is immers slechts een vervolg op 2017.

De echte wereld draait gewoon door. Een goede kennis die de laatste maanden vecht tegen de kanker en de strijd gaat verliezen. Een nabij familielid, met twijfels over eigen gezondheid. Zoonlief die druk is met het waarmaken van zijn droombaan. Onderwijsacties die doorgaan (terecht). De tweets van Trump. De haat van de salafisten. Kortom: de wereld draait door.

De schrijver van dit stukje heeft dit keer gekozen geen goede voornemens te stellen, maar door te gaan met pogingen de “11 lesen voor een leuker leven” in praktijk te brengen. Dat zal nog een hele toer worden. Bij het lezen van de lessen zag ik al dat er een hoop fout gaat (maar dat moet je dan weer niet zien omdat dat een negatieve les is).

Oké. De smartphone moet vaker blijven uitstaan. Dat lukt alvast, daar ben ik een tijd geleden al mee gestart. Werken mag ook wel wat minder. Digitalisering heeft veel gebracht, maar ook genomen. Dat moet nu worden terugveroverd. Wil je ook met de lessen aan de slag, kijk dan op: http://download.365dagensuccesvol.nl/11-lessen-van-jip.pdf

Vanavond was de avond van The Voice. Vrouw, kind en kat hebben ervan genoten. Ik niet. Ik ben gestart met de lessen voor BedrijfsHulpVerlening. Volgende week weer op les. Maar nu ga ik van mooie dingen genieten!

Dit bericht is geplaatst in Onderwijs, Professie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *