6 mei 2022

Het was een dag in de meivakantie in 2002. Mijn vrouw, onze zoon Sytse en ik: we hadden een heerlijke week in het Zuid-Limburgse Mechelen en omstreken doorgebracht.

Op de zesde mei (alle bevrijdingsactiviteiten net achter de rug, en een bezoek gebracht aan de militaire begraafplaats) waren we net thuis, toen er schokkend nieuws binnen kwam: Pim Fortuyn vermoord op het mediapark in Hilversum…

Een politieke moord, in Nederland! Natuurlijk: tussen alle haat en nijd tussen politici, met name die van de kant van de PvdA: politiek was een spektakel in 2022, maar een politieke moord, in NL?

Ik herinner me onze verbijstering. Ik herinner me onze twijfel: na 8 jaren paars kabinet was de samenleving al onherkenbaar op de kop gezet, maar dit? ik herinner me ook het gevoel onder de burgers: alsof alle hoop de bodem was ingeslagen….

Nu, 20 jaar later, zien we nog steeds de resultaten: een samenleving die verrommeld is, waar vertrouwen in de politiek volledig is weggeraakt, waar democratie steeds meer ’een zaakje van een kleine kliek’ is geworden, en in een wereld waar mensen zich afvragen hoe de oorlog aan de grenzen van Europa zal aflopen.

De 21ste eeuw: vanaf het begin de hoop afgebrokkeld….

Dit bericht is geplaatst in Muizenissen, Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *