Geuzen

Misschien weet je het nog de Geuzen, verzetsstrijders in de tijd dat Spanje hier nog de baas was. Philips de II, er vast van overtuigd dat wie niet katholiek was dus een ketter moest zijn. En voor ketters gold: de dood!
Het was ook de tijd van Willem van Oranje, zeg maar de godfather van het huidig koninklijk huis. Een oranjetelg die het opnam tegen de macht van Spanje. Met de Geuzen als trouwe helpers.
Dat was maar even kort door de bocht een lesje vaderlandse geschiedenis. Waarom?

Anno 2022 lopen er in dit land zogenaamde wappies rond, ook wel virusontkenners genoemd (en dan hebben we het nog maar over ‘vriendelijk’ klinkende scheldnamen…).
Het zijn mensen, die zich niet willen laten binden aan overheidsregels die bedoeld zouden zijn een virus te bestrijden. Zij willen dat niet, omdat ze het overheidsverhaal rond dit virus niet geloven. Een soort Geuzen dus….
Is dat terecht of niet?

Allereerst een bijzonderheid. Corona wordt door de overheid bestempeld als een in 2020 nieuw en onbekend virus. Dat is bijzonder, want al in 1950 zijn coronavirussen bekend. Zo is bijvoorbeeld dit krantenartikel uit 1950 wel interessant:

De tekst noemt hier duidelijk ‘coronavirussen’. Er staat nog wat bij ook: coronavirussen kunnen verkoudheden veroorzaken. Is dat niet precies wat talloze virologen niet al vanaf 2020 stellen (behalve Ab Osterhaus, bekend van eerdere pogingen de mensheid vaccins toe te dienen)?

Ik ben geen viroloog, maar wel nieuwsgierig. Zo vraag ik me bijvoorbeeld af waarom er in 2021 10.000 meer mensen zijn gestorven (niet aan corona) dan wat in de verwachting lag? Waarom komen zoveel andere mensen maar niet van hun kwalen af? Waarom was het nodig mensen zo bang te maken voor een verkoudheidsvirus? Waarom werden virologen en vaccinologen, met een lange staat van dienst, tot zwijgen gebracht? Hoe kon het dat de (zogenaamde) sociale media accounts van deze mensen blokkeerden (als nieuwe vorm van censuur)? Hoe kon het dat zelfs leden van het Koninklijk Huis (het huis van de Oranjes) zich voor dit overheidsverhaal lieten lenen?

We leven in een andere tijd dan 3 jaar geleden, dat is duidelijk. Wellicht is dat het wat Rutte bedoelde met het nieuwe normaal: klimaatcrisis, gezondheidscrisis, landbouwcrisis, wooncrisis, watercrisis en binnenkort vast ook: een zware economische crisis…. Rusland, dat aan de poorten rammelt, China dat aast op Taiwan, een verzwakt Amerika. Honger in het droge Afrika, nog meer mensen op weg naar elders….

Even terug naar de homepagina… 100 jaar geleden. Na de Eerste Wereldoorlog: de Russische dictatuur, interne strijd in Duitsland, economische ramp op komst, en de tot dan toe grootste oorlogsmisdaad in aantocht…

Dit bericht is geplaatst in Levenslessen, Muizenissen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *